Venezuela wil nieuwe grondwet

De Venezolanen hebben massaal ingestemd met het plan van president Hugo Chavez om de Venezolaanse grondwet uit 1961 te vervangen. Tijdens een gisteren gehouden volksreferendum sprak 88 procent van de stemmers zich uit voor een nieuwe grondwet.

De uitslag van het referendum is een enorme morele overwinning voor Chavez, een voormalige legerofficier die in 1992 een mislukte couppoging deed en eerder dit jaar president werd. Chavez wil een sociale revolutie teweegbrengen in Venezuela, waar meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft, ondanks de aanzienlijke olierijkdom. Chavez wijt dit aan de wijdverbreide corruptie binnen het politieke systeem.

De overwinning is niet geheel smetteloos. Naar schatting 60 procent van de stemgerechtigden heeft niet gestemd. Volgens de conservatieve oppositie is het volksreferendum daardoor niet rechtsgeldig. De consequenties van de lage opkomst zijn nog onduidelijk.

Tijdens het referendum kregen de Venezolanen meerdere door Chavez geformuleerde vragen voorgelegd waarop ze konden antwoorden met `Si' of `No'. Uiteindelijk sprak 88 procent zich uit voor een nieuwe grondwet, 82 procent ging akkoord met de voorwaarden die Chavez heeft gesteld aan de selectie van een grondwetgevende vergadering. Venezuela moet binnenkort weer naar de stembus – voor de vierde keer dit jaar – om de leden van deze speciale vergadering te kiezen.

Als alles volgens plan verloopt, wordt begin juli een 131 leden tellende grondwetgevende vergadering ingesteld. Deze speciale vergadering krijgt zes maanden de tijd om de grondwet te hervormen. In die periode zou, aldus Chavez, het Congres moeten worden ontbonden. Veel oppositieleden hebben gezegd dit als een verkapte staatsgreep te beschouwen.

De president heeft nog niet aangegeven welke delen van de grondwet in zijn ogen hervorming vereisen. Maar hij heeft laten doorschemeren dat onder andere de herverkiezing van de zittende president mogelijk moet worden gemaakt – presidenten in Venezuela mogen nu slechts één termijn dienen. Verder is hij voorstander van door de bevolking gekozen rechters. (Reuters, AP)