Spaanse politie rolt heroïnelijn op

De Spaanse politie heeft eind vorige week in totaal 319 kilo heroïne afkomstig uit Nederland in beslag genomen. De straatwaarde wordt geschat op 320 miljoen gulden. Het is voor zover bekend de grootste vangst die ooit in Europa is gedaan.

Onder de twaalf arrestanten bevindt zich een Nederlandse vrachtwagenchauffeur. Gearresteerd werd ook de Portugees José Gomes P.C., alias `de dwerg', die geldt als de leider van een van Europa's best georganiseerde smokkelbendes.

De politie denkt tevens een belangrijke slag te hebben toegebracht aan het netwerk van de Turkse heroïne-koning Unfi Cetinkaya. De heroïne zou via Bulgarije en Romenië naar Nederland zijn gesmokkeld om van daar uit te worden gedistribueerd.

De operatie startte afgelopen donderdag op een industrieterrein bij Alcalá de Henares nabij Madrid. Daar onderschepte de politie een Nederlandse vrachtwagen waarin zich een grote compressor bleek te bevinden. In het interieur hiervan werd het grootste deel van de heroïne aangetroffen. In een bos nabij Toledo werden de volgende dag zes ingegraven plastic tonnen aangetroffen die diende als opslagplaats van nog eens 21 kilo heroïne en 52 kilo cocaïne.

Zaterdag werden nabij Burgos nog eens drie uit Nederland afkomstige vrachtwagens aangehouden die dezelfde dag de Franse grens waren gepasseerd.