Solvay schrapt opnieuw banen

Solvay Chemie ontslaat op korte termijn 150 van de 213 werknemers van de vestiging in Roermond. Dat heeft de directie van het bedrijf, dochter van het Belgische chemieconcern Solvay, vanmorgen meegedeeld aan personeel en bonden. Het collectief ontslag komt bovenop een eind vorig jaar aangekondigde reorganisatie, waardoor het aantal arbeidsplaatsen al met veertig afnam.

De productie van chloorderivaten en chloor, een grondstof voor PVC, wordt voor het einde van het jaar geheel stilgelegd omdat ze volgens de directie niet rendabel genoeg is. De productie van chloor is de belangrijkste activiteit van Solvay in Roermond. ,,De kosten zijn hoog omdat het chloor van Roermond per spoor vervoerd moet worden naar andere fabrieken. Elders kan chloor op dezelfde locatie worden gemaakt en toegepast'', zegt algemeen directeur J. Meersseman van Solvay Chemie Nederland. Roermond handhaaft slechts enkele ondergeschikte activiteiten, waaronder de productie van perazijnzuur. Volgens de voorzitter van de ondernemingsraad, F. Geraets, heeft de directie gezegd dat dit werk kan worden gedaan door veertig mensen. ,,Wij denken dan ook dat het uiteindelijke banenverlies wel eens op 180 kan uitkomen.''

Volgens Geraets voelde het personeel zich vanmorgen verslagen en machteloos na het aanhoren van de mededeling van de directie. Helemaal als een verrassing kwam de boodschap trouwens niet. Zaterdag was de sanering al uitgelekt via de regionale media.

De vestiging in Roermond is begin dit jaar buiten de samenwerking gehouden die Solvay is aangegaan met het Duitse BASF. Geraets: ,,Dat was een voorteken dat het mis zou lopen.'' De vestigingen van Solvay in Boekelo, Enkhuizen en Weesp worden niet getroffen door de nieuwe reorganisatie.

Solvay Roermond werd al vorig jaar getroffen door een bezuinigingsoperatie. De directie hoopte door veertig banen te schrappen en doelmatiger te werken het voortbestaan van de fabriek op ,,korte termijn" te waarborgen. Voor de overtollige werknemers werd een sociaal plan opgesteld. Ook voor de 150 collega's die nu door de nieuwe reorganisatie getroffen zijn komt er een sociaal plan.