Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Het Schaduwkabinet. Felix Rottenberg praat met Wouter Huijbregtsen, Erik Nordholt, Dries van Agt en Roel in 't Veld over het thema `Leiderschap in de Politiek' n.a.v. de conclusies van de Bijlmerenquête. Ned.3, 23.23-0.23u.

Netwerk. Reportage over de geplande verkoop van het GAK. Deze organisatie beheert onder andere de gegevens van zieke werknemers. Hoe groot is de kans dat deze privacy gevoelige bestanden in handen komen van een commerciële verzekeraar? Ned.1, 20.29-21.00u.

NOVA. Aandacht voor de onlusten gisteren na afloop van de huldiging van Feyenoord in Rotterdam, en een reportage over de rol van Rusland in het Kosovo-conflict. De Russen zouden staan te popelen om hun wapens en olie aan Joegoslavië te leveren. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Rogues gallery: Benjamin `Bugsy' Siegel. Documentaire over het leven van Benjamin Siegel die nadat zijn carrière als filmster mislukt was, probeerde roem te verwerven als gangster. Discovery, 18.00-19.00u.

The Zoo Keepers. Reportageserie over het dagelijkse leven in de dierentuin van Devon. Bij de gorilla's is er oorlog uitgebroken als twee grote mannetjes vechten om de heerschappij terwijl de oppassers de gemoederen proberen te bedaren met kruidenthee. BBC1, 20.30-21.00u.

Vals Plat. Brian Roy, een Wonderkind in Berlijn. Documentaire over de dramatische carrière van profvoetballer Brian Roy. Ooit werd hij gezien als de opvolger van Johan Cruijff, en vijf seizoenen speelde hij onafgebroken in de hoofdmacht van Ajax, maar in het najaar van 1992 werd hij door trainer Louis van Gaal uit de selectie gezet. Tegenwoordig is hij in dienst van het Berlijnse Hertha BSC, waar hij dit seizoen vaak op de bank zit. Hij wil Hertha zo snel mogelijk verlaten en wacht op een aanbod van een, liefst Nederlandse, club. Ned.3, 21.25-22.00u.

Kwesties. Vandaag over het werk van Belgische militairen die in Laos de taak hebben landmijnen op te ruimen. Deze mijnen zijn het gevolg van een oorlog waarbij de Laotiaanse bevolking zelf nooit betrokken was, maar die zich afspeelde in buurland Vietnam. Overal in het land liggen bommen. Canvas, 21.30-22.15u.

MUZIEK

The O zone. Muziekmagazine. Vandaag een interview met de band Stereophonics, de dance act Basement Jaxx en een Backstreet Boys-special. BBC2, 19.00-19.20u.

KUNST

Dans op 3: Dansblik: Dans, kreng, dans! Korte dansfilm onder regie van Gerardjan Rijnders over het verschil tussen dansen en bewegen. Het scenario over een danser, zijn vrouw, zijn partner en zijn werk, is de basis van een verhalende dansfilm waarin de bewegingen van twee dansers worden afgewisseld met de gestileerde bewegingen van de handen van een actrice. Choreografie: Karin Post. Dansers: Eduardo de Paiva Souza, Marieke Heebink, Karin Post en Gerardjan Rijnders. Ned.3, 21.10-21.23u.

AMUSEMENT

Help Kosovo. Verslag van het slotgala van deze hulpactie, van de samenwerkende commerciële en publieke omroep. Met tal van Belgische artiesten. VRT, 20.30-23.15u. Zie ook TV-vooraf.

FILM

Karakter 3 (Mike van Diem, 1997, Nederland). Slot van drie-delige tv-vertoning van prestige-verfilming van Bordewijks roman uit 1938. Zwaar aangezette effecten en opzichtige production value kunnen gebrek aan nuances niet verbloemen. Met Jan Decleir als de hardvochtige gerechtsdeurwaarder Drevenhaven die de carrière van zijn bastaardzoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) tegenwerkt om de jongen te harden. Ned.3, 20.24-21.10u.

.Dance with a Stranger (Mike Newell, 1984, Engeland). Vlekkeloos verzorgde en briljant gespeelde film over de laatste twee jaar uit het leven van Ruth Ellis, die op 13 juli 1955 als laatste vrouw in Engeland naar de strop werd geleid. Deze ongehuwde moeder en `hostess' van een nachtclub viel, in strijd met de maatschappelijke regels, hartstochtelijk voor een onberekenbare upperclass-playboy. Ideaal speelfilmdebuut van actrice Miranda Richardson. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Sirens (John Duigan, 1994, Australië/Engeland). Schilderachtig bloot en exotische flora vormen de spil van film over seksuele bevrijding, aan de hand van een fictieve episode uit het leven in de jaren dertig van de Australische schilder Norman Lindsay. Een Engelse geestelijke (Hugh Grant) moet hem overhalen een aanstootgevend schilderij niet ten toon te stellen. RTL4, 21.00-23.00u., onderbroken door reclame.

Plein sud (Luc Béraud, 1980, Frankrijk). Ironisch opgezet verslag van de amour fou van professor Patrick Dewaere en Clio Goldsmith, een vreemdelinge die wordt achtervolgd door haar schimmige `familie' Guy Marchand, Jeanne Moreau en Pierre Dux. TV5, 22.15-23.35u. & 2.15-3.35u., Morgen, 10.15-11.35u. & 14.15-15.35u.

Haunted (Lewis Gilbert, 1995, Engeland). Ouderwets-vakkundig griezelverhaal van veteraan Gilbert. Rationeel ingestelde professor in bovennatuurlijke verschijnsel (Aidan Quinn) bezoekt zogenaamd bespookt, door verknipte karakters bewoond landhuis. Hij wordt er geconfronteerd met een traumatische jeugdervaring. BBC1, 23.45-1.25u.

.Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff, 1979, West-Duitsland/Frankrijk/Portugal). Optimale verfilming van Günter Grass' verbijsterende roman, in de grimmige optiek van de kleine Oskar die weigert groot te worden in het kleinburgerlijke Dantzig van voor en tijdens het nationaal-socialisme. Met David Bennent, Angela Winkler, Mario Adorf. ARD, 0.50-3.10u.

Crucible of Terror (Ted Hooker, 1971, Engeland). Bescheiden variatie op House of Wax. Psychotische beeldhouwer giet levende modellen in brons. Slachtoffer neemt wraak. BBC1, 1.23-3.00u.