Scandinavië

Voordat in Rotterdam de rellen uitbraken werd het landskampioenschap van Feyenoord misschien wel even hartstochtelijk omhelsd als bijna 30 jaar geleden de Europa Cup I. Er is een wereld van kwaliteitsverschil tussen het Feyenoord van toen en nu, maar de nieuwe generatie heeft kennelijk maling aan de betweters die de devaluatie van het voetbal als het belangrijkste groeihormoon voor Feyenoords herrijzenis zien.

Amsterdam en Eindhoven likken hun wonden. Ajax en PSV zijn eenvoudigweg verpletterd. Hun eerdere bespiegelingen over de noodzaak van een Europese topcompetitie, waarin zij (uiteraard) Nederland zouden moeten vertegenwoordigen, zijn door de gebeurtenissen van dit seizoen naar het sprookjesboek verwezen. Ajax kan de komende Champions League al definitief vergeten, PSV loopt eveneens het risico tussen de wal en het schip te vallen.

Achter Feyenoord heeft de nivellering van de eredivisie curieus genoeg tot gevolg dat zowel Willem 2 als Vitesse nu zelfs een reële kans maakt zich voor de financieel zo aantrekkelijke Champions League te plaatsen. Dat is andere koek dan het UEFA-Cupgedoe waarin beide clubs het afgelopen seizoen overigens in een vroeg stadium de zak kregen van Bordeaux en Betis Sevilla.

Internationaal dreigen de Nederlandse clubs langzaam maar zeker naar het tamme, Scandinavische niveau af te zakken. Niet alleen Ajax en PSV bleken recentelijk al een behoorlijk maatje te klein voor de competitie om de belangrijkste Europa Cup, ook Feyenoord zag zich (nota bene in de eerste UEFA-Cupronde) uitgeschakeld door VfB Stuttgart, de huidige nummer elf van de Bundesliga. Om van Heerenveen dat over een Kroatisch caféteam struikelde, maar niet te spreken.

Op de Coolsingel liet Leo Beenhakker het legioen gisteren weten dat zijn team er alles aan zal doen om de landstitel te prolongeren. Zijn grootste zorg wordt echter hoe de achterban van Feyenoord zich in de Champions League gaat gedragen. De met een superieur kampioenschap verwende supporters staan waarschijnlijk te trappelen om nu ook massaal naar de uitwedstrijden te trekken.

Was het niet voorzitter Van den Herik die enkele maanden geleden na een vriendschappelijke ontmoeting in Leverkusen en de daaruit voortvloeiende straatrellen officieel verklaarde geen supporters meer mee naar het buitenland te zullen nemen? Dat de club van `Geen woorden, maar daden' nog altijd onder de randverschijnselen gebukt gaat, bleek behalve gisteravond ook afgelopen woensdag toen de uitwedstrijd tegen Roda JC door de Kerkraadse burgemeester Wöltgens werd verboden. Hij vreesde een invasie van Rotterdamse fans en kon zoals dat heet de veiligheid en openbare orde onmogelijk garanderen.

Het op rechtstreekse degradatie afstevenende NAC sprak meteen opgewonden van competitievervalsing. Het had graag tegen Feyenoord willen spelen nadat het in Limburg kampioen was geworden. Dan zou er beslist meer dan een gelijkspelletje in hebben gezeten.

Wat dat betreft zitten de volgende tegenstanders van Feyenoord misschien wel op fluweel. Ajax ontvangt de kampioen op 2 mei in de Arena en droomt al van een kleine overwinning, Vitesse kan zich eveneens voorstellen dat zijn optreden in De Kuip (23 mei) op minder dan normale weerstand zal stuiten. En wat te denken van de verplichting die Feyenoord nog heeft in het stadion van Roda JC dat het UEFA-Cuptoernooi moet zien te halen?

De competitie wordt steeds minder geloofwaardig, klagen veel clubs in de eredivisie. Het zal er volgend seizoen, met meer Europa-Cupwedstrijden en een kampioen die buitenshuis door drommen hitsige supporters wordt gevolgd, niet fraaier op worden.

    • Ben de Graaf