Rotterdam heeft 't

Feyenoord is kampioen. Een kwelling voor de Amsterdammer, of hij nou van voetbal houdt of niet. Een kwart miljoen feestende Rotterdammers blijft een rotgezicht. Een doekje voor het bloeden: na het feestgedruis kwamen de rellen. Rotterdamse voetbalfans blijken geen haar beter dan Amsterdamse. Ook zij verwoesten hun eigen stad.

Als Ajax ook maar de flauwste afspiegeling is van het zelfbeeld van de stad, dan is het slecht gesteld met Amsterdam. De stad is middenmoter, en weg lijkt het zelfvertrouwen. De bestuurders liepen al enigszins met hun ziel onder hun arm, Amsterdam trok de afgelopen jaren vooral de aandacht als stad van de mislukkingen.

Neem nou kabelaar A2000. De kabel zou een snelweg worden naar het virtuele paradijs, elke inwoner een `gratis' e-mailadres en Internet. Maar de vijfde macht in de stad, de junkies en daklozen, lag dwars. A2000 moet onder druk van de armsten de alvast geïnde drie kwartjes per maand voor de diensten terugbetalen. Geen `gratis' cyberspace dus.

En toen de gemeenteraad eindelijk de andere slepende kwestie had opgelost – CNN terug op de kabel – ging de staatssecretaris weer dwarsliggen. Want, vindt hij, de decoder wordt Amsterdammers door de strot geduwd.

Dan het GVB. Er is een dienstregeling, maar passagiers merken er weinig van. Dat moet zelfs directeur André Testa van tijd tot tijd toegeven. Maar met de Noord-Zuidlijn gaat alles veranderen. De nieuwe metrolijn wordt een groot succes, zegt wethouder Frank Köhler. Al moet wel het bestaande bovengrondse tramnet worden uitgedund, om de reiziger de ondergrondse in te jagen.

De openstelling van de binnenstad op zondag is een succes. Voor niet-Amsterdammers. Voor de bewoners is het ,,een ramp'', geeft Guusje ter Horst, een van de drie wethouders die over de binnenstad gaan, toe. De files zijn zelfs zondag oneindig, de prestigieuze garages aan de stadsrand staan nu zeven dagen per week leeg.

Wetenschapsmuseum New Metropolis, winkelcentrum de Kolk, de Gay Games, het Mercatorplein, het Max Euweplein, de aanpak van Marokkaanse probleemjongeren. Het wachten is op de nieuwe haventerminal die mislukt. En dan het EK-voetbal in 2000. De finale verloor de hoofdstad al aan Rotterdam, de vraag is of er in de Arena überhaupt wel EK-voetbal wordt gespeeld. Dit keer zijn de Amsterdamse stoelenbezitters de vijfde macht.

Een grapje van burgemeester Patijn afgelopen donderdagavond bij een boekpresentatie in De Balie was tekenend voor het tanende zelfvertrouwen. Schrijver Alfred van Cleef wees hem er op dat aquarellen van `het verdwaalde eiland' Amsterdam bij Antarctica in het Maritiem Museum liggen. In Rotterdam. Van Cleef had een voorstel. Kunnen we die niet ruilen voor iets dat we in Amsterdam toch niet meer willen hebben. Voor Patijn het wist, had hij het al geroepen: Ajax!