Ritsma ziet het licht op Zandvoort

Schaatser Rintje Ritsma reed gisteren op het vernieuwde circuit van Zandvoort zijn eerste autorace om de Renault Mégane Trophy. Na een wedstrijd met veel aanrijdingen eindigde de Fries in een veld van 31 deelnemers op de 27ste plaats. Gastrijder Jacky van de Ende won de race. Ritsma's teamgenoot en acteur Rick Engelkes crashte maar bleef ongedeerd.

Hoe verliep je eerste race?

Rintje Ritsma: ,,Het was heftig. Er is vreselijk veel gebeurd. De helft daarvan gaat tijdens de race in een flits voorbij. Zoals gebruikelijk waren er heel veel crashes. Al in de eerste ronde – we waren nog geen 500 meter weg – begonnen ze halverwege in het veld te schuiven en alles klapte tegen elkaar aan. Ik zat daar achter: één auto ontwijken, twee auto's ontwijken, er gingen auto's de grindbak in, het was één grote stofwolk. Dan zie je door die stofwolk heel vaag nog wat licht, waar net geen auto's staan en daar stuur je dan maar op aan. In één keer werd het licht en ik dacht, hé, ik heb niks geraakt, doorrijden. Maar toen ging de auto vreselijk slingeren. In de grindbak had ie een partij grind opgeschept waardoor de auto in onbalans was. Ik ben rustig naar de pits gereden, daar hebben ze de grind weggehaald en daarna kon ik weer verder.''

Heb je angstige momenten gekend?

,,Nee. Ik ben redelijk voorzichtig – sommigen zullen zeggen te voorzichtig – maar dan houd je in elk geval de auto en jezelf heel en dan finish je ook. Finishen, daar ging het in mijn eerste wedstrijd om. Als je finisht, maak je ook je ronden en hoe meer ronden je rijdt, hoe beter je wordt.''

Geen spijt dat je aan dit race-avontuur bent begonnen?

,,Gisteren heb ik wel even gedacht: als het elke wedstrijd zo gaat, wordt het erg uitkijken geblazen. Als we meer getraind hebben en we kunnen iets meer in de middenmoot rijden, dan zit je in de hoek waar de klappen gaan vallen, maar als het meezit zit je daar net voor. Achteraan zitten ze te kloten.''

Wat ga je in de volgende race anders doen?

,,Harder rijden.''