Politie: `Ze schieten, ze schieten'

Het kampioensfeest van Feyenoord liep gisteravond uit op rellen. Agenten met de `platte pet' durfden de straat niet meer op.

Tijdens de huldiging van Feyenoord had Don Leo het de feestvierende menigte nog zó gevraagd. ,,Uit de grond van mijn hart, vier de rest van de nacht ook als een groot kampioen.'' Maar om negen uur wordt er op de Lijnbaan geplunderd. Een man probeert met twee armen vol kleren weg te lopen, maar struikelt als er een gestolen trainingsjack voor zijn voeten valt. Een jonge vrouw raapt het voor hem op. Daarna gaan ze er gezamenlijk vandoor.

In de Van Oldebarneveltstraat staat een groepje te kijken hoe een Feyenoord-fan, clubshirt uit de broek, met een houten balk een bushokje molesteert. Bij elke ruit die de jongen inslaat is er luide bijval.

De Coolsingel is dan al door de ME `schoongeveegd'. Dennis (26) stond middenin de mensenmassa op het Stadhuisplein, toen de ongeregeldheden even over half negen begonnen. Agenten met de `platte pet' raakten zo in het nauw dat ze het vuur openden, waarbij vier Feyenoord-fans gewond raakten.

Dennis stond er zeven meter vandaan, vertelt hij. ,,Bij Café Pruimentijd, recht tegenover het stadhuis, lag een agent op de grond. Tien à vijftien Feyenoord-fans stonden op hem in te schoppen. Een agent schoot in de lucht, terwijl hij met zijn andere hand probeerde zijn collega weg te trekken. Op dat moment opende iemand vanuit de Feyenoord-groep het vuur op de politie. `Ze schieten, ze schieten' hoorde ik de agenten tegen elkaar roepen, waarna ze terugschoten. Ik zag dat één Feyenoorder in zijn been was geraakt en op de grond was gevallen. Daarna heb ik me net als iedereen uit de voeten gemaakt.''

Inmiddels zijn de agenten met de platte pet uit het straatbeeld verdwenen. Tien politiemensen zitten in de bar van het Golden Tulip-Hotel, vertelt een medewerkster. ,,Die durven de straat niet meer op.'' Vanaf de ingang van het hotel in de Aert van Nesstraat heeft het hotelpersoneel een goed overzicht op de Coolsingel, waar relschoppers en mobiele eenheid nog steeds slag met elkaar leveren. Als twee ME-busjes de zijstraat in komen scheuren, stuiven de relschoppers alle kanten op. Eén fan is niet snel genoeg en wordt door twee agenten in burger een busje ingetrokken. ,,Terug, terug'', schreeuwt een andere jongen in zijn mobiele telefoon. ,,We pakken die joden.''

Op de Coolsingel zelf regeert de chaos. Voor het stadhuis probeert de harde supporterskern, kale kop en ontbloot bovenlijf, de passerende ME-voertuigen zo goed mogelijk te raken. Doffe slagen klinken als de stenen van de busjes afketsen.

Aan de randen van het strijdperk zijn vele tientallen anderen bezig met hun eigen rel. Een jongen zwaait vervaarlijk met een stuk dranghek van meer dan twee meter. Terwijl anderen nog aan het bellen zijn, slaat hij het glas uit een groepje telefooncellen. Vier ander fans duwen een chemisch toilethokje om en juichen hard als de blauwe reinigingsvloeistof over de straat loopt. Een jongen springt er bovenop en kijkt met een overwinnaarsblik om zich heen.

De overgrote meerderheid van de menigte op straat vergaapt zich slechts aan de geweldpleging. Een vader van een jaar of vijfendertig, een Feyenoord-vlag over zijn schouders geslagen, loopt met zijn zoontje aan de hand heen en weer. Het jongetje houdt zijn kartonnen kampioensschaal stevig vast.

Even na tien uur is het op de Coolsingel min of meer rustig. Het geweld verspreidt zich naar ander plekken in het centrum en de ME loopt steeds achter de feiten aan. Even voorbij de Koopgoot, vanaf het Binnenwegplein, is gejoel en het geluid van versplinterend glas te horen. De ME-busjes draaien de stoep op en razen erop af. Dennis gaat ook mee om een kijkje te nemen. Vroeger was hij zelf ME-er, vertelt hij. ,,Ze hebben het niet slim aangepakt. Bij hun charge heeft de ME de relschoppers in meerdere groepen verspreid. Nu hebben ze het niet meer in de hand.''

Aan het begin van de Lijnbaan heeft de mobiele eenheid een cordon opgetrokken. ,,Als honderdduizend man gaan bewegen, dan heb je niets meer te vertellen'', vertelt een inspecteur. ,,Deze winkelstraat hebben we zo snel mogelijk afgezet, omdat we uit ervaring weten dat hier vaak wordt geplunderd. We hebben de kroegen op het Stadhuisplein drooggelegd. Maar wat er zich verder allemaal in de stad afspeelt, kunnen we niet beheersen. Op dit soort situaties is gewoon niet in te spelen.''

Voor Perry-sport kwam de ME-bescherming te laat. Even na half negen heeft een man of veertig ingebroken, vertelt een van de particuliere bewakers van de Burger King aan de overkant. ,,Ik zag ze zelfs op de tweede verdieping rondlopen.'' Twee van de plunderaars worden door de politie afgevoerd. De één is een opgeschoten jongen in een trainingsjasje. De ander is een meisje van een jaar of zestien. Ook de Hoogstraat is er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen. De hoek van de pui van de Blokker is eruit geramd. De Footlocker-zaak tegenover is geheel leeggeplunderd. Roy, André en Sten staan gedesillusioneerd bij elkaar. De drie zijn helemaal uit Roermond gekomen om het kampioensfeest te vieren. Om half negen drongen enkele tientallen Feyenoord-fans met knuppels zich bij het Stadhuis naar voren, vertelt Sten. ,,Ze sloegen op iedereen in. Daarna begon het vechten.'' Nu willen ze een plek om te slapen. ,,Die relschoppers weten volgens mij geeneens hoe de rechtsback van Feyenoord heet'', zegt Sten verontwaardigd. Roy zucht. ,,Dit doe ik nooit meer.''

    • Steven Derix