`Natuurpark Doñana met gif doordrenkt'

Als gevolg van de giftige modderstroom die een jaar geleden vrijkwam bij Spanjes nationale natuurpark Doñana, is een groot aantal trekvogels besmet met schadelijke stoffen. Het natuurpark zelf bevat uitzonderlijk hoge concentraties arsenicum-verbindingen. Doñana geldt als een van de belangrijkste natuurgebieden in Europa. De Spaanse wetenschapscommissie CSIC maakte dit weekeinde bekend dat 40 procent van de onderzochte watervogels besmet is met zware metalen. Bij 15 procent zijn de aangetroffen hoeveelheden dusdanig hoog dat kans is op blijvende beschadiging van het afweersysteem en problemen bij de voortplanting. Bij de grauwe gans, een populatie die van groot belang is voor de Nederlandse avifauna, werden zelfs dodelijke concentraties gif aangetroffen. Greenpeace en de Spaanse Vogelbescherming hebben scherpe kritiek op Boliden-Apirsa, de Canadees-Zweedse eigenaar van de pirietmijn bij Aznalcóllar waaraan de moddergolf ontsnapte toen het dijklichaam rond een afvalmeer scheurde. De mijnen werden eerder deze maand heropend na een jaar buiten bedrijf te zijn geweest, maar de veiligheid zou nog steeds te wensen overlaten. Boliden, dat de pirietmijnen met subsidie van de Europese Unie exploiteert, heeft de schuld voor de dijkbreuk gelegd bij de Spaanse constructeurs.

Natuurpark Doñana

In het artikel `Natuurpark Doñana met gif doordrenkt' (in de krant van maandag 26 april, pagina 4) wordt ten onrechte gesuggereerd dat de grond in het in het zuiden van Spanje gelegen natuurpark Doñana is vergiftigd met hoge concentraties arsenicumverbindingen. De vergiftiging betreft circa 3.000 hectare rondom het natuurpark, waar vogels die in Doñana verblijven hun voedsel zoeken. Als gevolg hiervan is 40 procent van de in Doñana onderzochte vogels besmet met zware metalen.