Museumdirecteur Theo van Velzen (75) overleden

In zijn woonplaats Den Haag is afgelopen dinsdag Theo van Velzen, oud-directeur van het Haags Gemeentemuseum, overleden. Dat heeft de familie zaterdag bekendgemaakt. Van Velzen is 75 jaar geworden. In de periode van zijn directeurschap, van 1977 tot 1986, kwam in het Haags Gemeentemuseum onder meer een aantal sociologisch getinte presentaties van Massacultuur (1981) tot stand; van prentbriefkaarten tot plastic tasjes. Deze tentoonstellingen, geïnitieerd door de jong overleden conservator Henk Overduin, werden fel bekritiseerd, maar ze zijn inmiddels in heel wat musea gangbaar geworden.

Enkele hoogtepunten uit die tijd waren Symbolistische tendenzen (1978), Nubië aan de Nijl (1979), een tekeningen-tentoonstelling van Piet Mondriaan (1981), de manifestatie Berlijn-Nederland 1920-1940 (1982) en De keuze van de kunstenaar, een serie exposities waarbij de kunstenaar zelf ook een lezing, een ballet of ander evenement kon initiëren. Tijdens Van Velzens directeurschap moest het museum overigens zo zwaar bezuinigen, dat sluiting dreigde.

Van Velzen, die kunstgeschiedenis en archeologie studeerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, had vóór zijn directeurschap al ruime evaring in de kunstwereld opgedaan. Eerst als wetenschappelijk assistent bij het Aartsbisschoppelijk Museum in Utrecht en van 1954 tot 1957 als directeur van het Goois Museum in Hilversum. Daarna volgde zijn benoeming tot directeur van Cultureel Centrum De Beyerd in Breda en in 1966 werd hij hoofd directie Kunsten van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk.

Van Velzen was officier in de Orde van Oranje Nassau.