Lord Killanin, oud-voorzitter IOC, overleden

Lord Killanin, oud-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), is gisteren op 84-jarige leeftijd in Dublin overleden. Killanin stierf in zijn woning. Hij was voorzitter van het IOC tussen 1972 en 1980. Killanin, IOC-lid sinds 1952, nam na de Olympische Spelen van München de voorzittershamer over van de Amerikaan Avery Brundage.

Tijdens zijn voorzitterschap werd Lord Killanin onder meer geconfronteerd met de boycot van de Afrikaanse landen van de Olympische Spelen in 1976. Vier jaar later volgde de boycot van de Verenigde Staten en een aantal westerse landen van de Spelen in Moskou 1980. In de Russische hoofdstad deed hij destijds afstand van het voorzitterschap, waarna de huidige voorzitter, de Spanjaard Juan Antonio Samaranch, hem opvolgde.

Killanin was zakenman, journalist, auteur en filmproducent. Zijn echte naam was Michael Morris. Sinds enige jaren leed hij aan de ziekte van Alzheimer. Hij was de derde Baron van Killanin. Hij trouwde en kreeg een dochter en drie zoons. Een van hen maakte furore als jockey met de bijnaam `Mouse Morris'. (Reuters)