Laatste resten Muur zijn nu weg

De laatste resten van de Muur zijn uit het centrum van Berlijn verwijderd. Ondernemer Erich Stanke heeft zijn negen jaar lange strijd voor behoud van de 37 stukken Muur op de dure bouwgrond van Potsdamer Platz verloren. De Senaat van Berlijn wil een straat op het terrein aanleggen. Op 9 november 1989 wisten de Oost-Duitsers niet hoe snel ze de Muur moesten afbreken, die bijna dertig jaar lang het symbool was van de Koude Oorlog tussen Oost en West. Vorige week vochten Oost-Duitse kunstenaars om de door hen beschilderde stukken Muur als `monument' op de Potsdamer Platz te behouden. ,,Het laatste authentieke bewijs van DDR-onrecht is vernietigd'', zei een verbitterde Stanke, die de 37 Muur-delen in '90 nog van de Oost-Duitse Volksarmee had gekocht. ,,Een schande voor Berlijn'', reageerde kunstenares Carola Lange. ,,Puur economische belangen'' hebben de doorslag gegeven, aldus Lange.