`Kok over Bijlmer' valt slecht

Premier Kok krijgt forse kritiek uit zijn eigen partij over de wijze waarop hij afstand heeft genomen van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer. Zijn reactie wordt voorbarig en onverstandig genoemd.

Kok plaatste afgelopen donderdag, direct na verschijning van het rapport, een reeks kanttekeningen bij de inhoud en de conclusies. Tweede-Kamerlid W. Gortzak: ,,Premier Kok en minister Borst hebben te snel op het rapport van de enquêtecommissie gereageerd.'' H. Simons, wethouder van Rotterdam en oud-staatssecretaris van volksgezondheid: ,,Soms is het moeilijk je tanden op elkaar te houden, toch ware dat beter geweest.'' E. van der Laan, oud-fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam: ,,Dit is een toonbeeld van ouderwetse politiek.'' De PvdA'ers geven hun reactie in het gisteren verschenen nummer van Vlugschrift, de wekelijkse faxkrant.

Afgelopen vrijdag zei oud-minister en voormalig burgemeester van Amsterdam E. van Thijn dat Kok met zijn uitlatingen over het enquêterapport blijk geeft van ,,een zekere minachting voor het parlement''. De fractieleider van het CDA, De Hoop Scheffer, noemde het vrijdag ,,buitengewoon vreemd'' dat Kok zo snel op het enquêterapport reageerde. Oud-minister en VVD-coryfee H. Wiegel zei gisteren in het tv-programma Buitenhof het ,,onbegrijpelijk'' te vinden dat Kok heeft geprobeerd de conclusies van de enquêtecommissie ,,in de versnipperaar te laten verdwijnen''.

Oud-minister Maij-Weggen van Verkeer en Waterstaat heeft waardering voor het rapport van de enquêtecommissie. ,,Als de mensen in de Bijlmermeer het goed vinden, past het politici het niet er te veel kritiek op uit te oefenen'', zei ze gisteren voor de Brabantse televisiezender TV8.