Internationale beurzen

LONDEN

Het Britse telecomconcern Cable & Wireless verkoopt zijn activiteiten op het gebied van onderzeese kabels aan het eveneens Britse Global Crossing. Deze deal zette vanochtend de toon op de beurs van Londen. Naast de koers van Cable & Wireless gingen ook een aantal andere telecom-fondsen omhoog, waardoor de FTSE-index 56,8 punten hoger noteerde op 6984,8.

FRANKFURT

Lufthansa was vanochtend de grootste daler op de effectenbeurs van Frankfurt. Volgens een verhaal in het Duitse weekblad `Der Spiegel' verliest de Duitse luchtvaartmaatschappij momenteel 10 miljoen mark per dag door de oorlog in Kosovo. Het velies zou worden veroorzaakt door vertragingen en omboekingen van passagiers die door de oorlog niet rechtstreeks naar hun bestemming kunnen vliegen. Lufthansa ging 2,59 procent omlaag en vormde daarmee een uitzondering in Frankfurt, waar de beursindex 48,85 punten hoger noteerde op 5244,27.

PARIJS

Cap Gemini, Thomson en France Telecom waren de grootste stijgers op de beurs van Parijs vanochtend. Zij trokken de beursindex (CAC) 0,38 procent omhoog. Daarmee werd het verlies van 0,7 procent van afgelopen vrijdag – voornamelijk veroorzaakt door de teleurstellende gang van zaken op Wall Street – gedeeltelijk gecompenseerd.

AZIË

De effectenbeurs van Tokio is vandaag geëindigd met een minimaal verlies van 4,74 punten op 16.918,51. Aanvankelijk vertoonde de Nikkei-index tijdens de ochtendhandel een aardige winst door het optimisme van beleggers die verwachten dat de Japanse regering binnenkort nieuwe maatregelen bekendmaakt om de economie te stimuleren. De aandelenkoersen stegen daardoor met ongeveer 1 procent. Die stijging werd later tenietgedaan door winstnemingen.

De koersen van de grote autoconcerns daalden. De autofabrikanten van Japan hebben in het eind maart afgesloten boekjaar 9,97 miljoen auto's geproduceerd. Dat is 7,5 procent minder dan in het voorgaande boekjaar. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de productie onder de 10 miljoen blijft.

De beurs van Zuid-Korea ging 2,79 procent omhoog. Hongkong noteerde tegen het middaguur 1,4 procent hoger.