IMF: verlaag rente eurozone

De beleidsmakers in de eurozone moeten meer doen om de wereldeconomie te stimuleren. Hierbij moet de rente verder omlaag. Dit zegt het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) in zijn eerste rapport over de eurozone, sinds de lancering van de euro op 1 januari.

,,De eurozone moet een grotere rol spelen in ondersteuning van de vraag in de wereld'', zo staat in het rapport dat dit weekeinde is gepubliceerd.

Het IMF ziet aanleiding voor een lagere rente in de eurozone, ook na de recente verlaging met een half procentpunt. Als argumenten noemt het rapport de voortdurende onzekerheid over het herstel van de economie in de eurozone, de afnemende inflatiedruk en de verhoogde risico's voor de wereldeconomie.

Volgens het IMF brengt een verdere renteverlaging de prijsstabiliteit niet in gevaar. Enkele leden van het IMF-bestuur zijn echter voorzichtiger en wijzen erop dat de recente verzwakking van de euro al tot een monetaire versoepeling heeft geleid. Bovendien moet het effect van de recente renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) nog komen.

Alle bestuursleden menen echter dat de ECB handelend moet optreden als er tekenen zijn dat de vertraging in de economie van de eurozone aanhoudt. Volgens de bestuursleden van het IMF weerspiegelt de waardedaling van de euro de voortdurende kracht van de Amerikaanse economie en de onzekerheden over de vooruitzichten van de economie van de eurozone.