Heineken onderzoekt transport over water

Bierbrouwer Heineken verricht een haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van een haven in de Oude Rijn nabij haar vestiging in Zoeterwoude. Dit om in de toekomst een deel van het transport van verpakkingen en grondstoffen over het water te laten uitvoeren.

Met het vervoer van zijn halfproducten over water wil Heineken het wegvervoer drastisch terugbrengen en daarmee de CO2-emissie en overlast voor de regio verminderen. Met dit vervoer heeft Heineken positieve ervaringen opgedaan bij de vestiging in Den Bosch. De bedoeling was in eerste instantie 3.000 containers op jaarbasis te vervoeren, maar dat werden er in het eerste jaar al 4.000. De twee afvaarten per week zijn inmiddels opgeschroefd naar elf. Zodoende wordt nu al 35 procent van het transport van exportproducten met schepen vervoerd. Op jaarbasis scheelt dat volgens Heineken 20.000 vrachtautoritten. (ANP)