Fergie and Andrew

Toen Sarah Ferguson als Duchess of York niet kon rondkomen van de 250.000 pond per jaar toelage uit de staatskas, vulde ze haar inkomen aan door Hello!-magazine uit te nodigen in haar home. Wel acht pagina's zoete tekst en foto's gaven de lezers inzicht in het doen en laten in Southyork. Prins Andrew en de Duchess poseerden zelfs tot in het toilet en streken daarmee, naar verluidt, 350.000 pond op.

Sindsdien heeft de Duchess - Freebie Fergie - haar inhaligheid leren camoufleren en haar commerciële inslag aangescherpt. Hetzelfde vermogen tot geld maken heeft haar als uitgestotene van het Huis van Windsor in staat gesteld schulden van vier miljoen pond af te lossen en zich op eigen kracht te herprofileren als `werkende moeder'.

In de afgelopen twee jaar was Sarah Ferguson woordvoerster voor Weight Watchers in Amerika, dronk ze liters Ocean Spray cranberry-sap, poseerde ze in een kasjmier jas voor Olympus en liet ze zich voor de Amerikaanse televisie interviewen over haar schoonfamilie, haar mislukte huwelijk en de stand van haar bankrekening - en dat alles zonder de koninklijke familie verder in opspraak te brengen. Bovendien ging ze zelf in de media. Er volgde een serie praatprogramma's in de VS: tenenkrullend, maar onder de louterende titel Sarah Surviving Life. En vorige week sloot de ex-duchess een deal met Wedgwood om tegen betaling van ruim anderhalve ton in de VS porselein te gaan promoten - de Amerikaanse obsessie met royalties is altijd goed voor een gegarandeerd aantal belangstellenden.

Ongetwijfeld is ook de televisiefilm Fergie en Andrew: Achter de Deuren van het Paleis ontstaan uit die obsessie. De film beoogt het Andy en Fergie-verhaal van kennismaking tot scheiding na te spelen en is niet alleen gruwelijk banaal, maar - gezien de actualiteit - ook volstrekt achterhaald. Het is een van de vele films waarin derderangs look-alikes de leden van de Britse koninklijke familie mogen trachten te imiteren. Het recept is bekend en het resultaat is beschamend: slechte imitaties en aaneenrijgingen van clichés en roddels, ongetwijfeld vanwege de strenge laster-wetten in Engeland in de mond gelegd van figuren wier naam en functie nét voldoende afwijken van die van bestaande leden van de hofhouding. Tenensabbelen komt niet aan de orde, laat staan het feit dat Monica Lewinsky onlangs aan The Times liet weten dat ze Fergie als haar rolmodel ziet. Maar dat is een volgende film.

Fergie and Andrew: Behind the Palace Doors (Michael Switzer, VS, 1992)SBS6, morgen, 14.15-15.50u.