Extra verdediging tegen besmetting financiële crisis

Het bestuur van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft gisteren ingestemd met een nieuwe kredietfaciliteit voor landen die ondanks een goed beleid door een financiële crisis dreigen te worden `besmet'. Een voorstel hiertoe was vorig jaar door de Amerikaanse president Clinton gelanceerd, toen zich moeilijkheden in Brazilië aankondigden.

Tegelijkertijd maakte het Institute of International Finance (IIF) bekend dat de netto particuliere kapitaalstroom naar opkomende markten in 1999 voor het tweede achtereenvolgende jaar sterk achterblijft bij die in voorgaande jaren.

IMF-topman Michel Camdessus noemde de nieuwe kredietlijn (Contingency Credit Line) een ,,extra verdedigingslinie'' tegen crisisbesmetting. Het gaat om een kort krediet met relatief hoge rente voor landen met betalingsbalansproblemen, die een goed economisch beleid hebben gevoerd. Volgens een communiqué moeten de landen een ,,goede relatie'' hebben met privé-crediteuren, waardoor een regeling met hen wordt vergemakkelijkt. Volgens Camdessus zal de nieuwe kredietlijn het IMF geld besparen, omdat de noodzaak voor grootschallige reddingspakketten, na een daadwerkelijke crisis in een land, niet meer nodig is.

De nieuwe kredietlijn is niet onomstreden. De Nederlandse IMF-afgevaardigde Onno de Beaufort Wijnholds schreef onlangs in een artikel voor de Financial Times dat de extra faciliteit particuliere investeerders tot onvoorzichtig gedrag in opkomende markten zal aanzetten, in de veronderstelling dat het IMF bij een crisis toch wel over de brug komt. Sommmige IMF-functionarissen twijfelen of landen snel een beroep op de nieuwe faciliteit zullen doen uit vrees investeerders angst aan te jagen.

Volgens directeur Charles Dalara van het IIF, waarbij alle grote banken zijn aangesloten, is herstel van de kapitaalstroom naar opkomende economieën in de loop van dit jaar mogelijk. IIF-voorzitter John Bond, tevens topman van de bank HSBC, zei tijdens een persconferentie dat ,,de atmosfeer op de markten is verbeterd''.

IMFpagina 11