Een vriend in de ether

Studio Amstel, op het Rembrandtplein in Amsterdam, is afgeladen. Op een kruk op het podium zit John Cale die een liedje speelt. Het publiek strekt zich uit om iets van Cale te zien, en is muisstil. Rechts op het podium aan een tafeltje zit presentator Jaap Boots, die Cale net geïnterviewd heeft over zijn samenwerking met Lou Reed en opgroeien in Wales.

Samen met VPRO-radio collega's Erwin Blom en Gerard Walhof bedacht Jaap Boots de formule van het nieuwe Radio 3-programma Club Lek, een `rock, talk en dance-show' waar geïnteresseerden live bij aanwezig kunnen zijn. Verschil met vroegere live-programma's van de VPRO-radio is dat de presentator nu tussen het publiek zit, en niet in een met glas afgescheiden ruimte. Hier houdt hij interviews en kondigt platen aan. Zo wordt geprobeerd om het programma gedurende drie uur aantrekkelijk te maken voor de aanwezigen.

Van de drie uitzendingen die tot nog toe zijn geweest was de toeloop van het publiek afgelopen woensdag het grootst. Maar toen was dan ook op het laatste moment het optreden van John Cale geregeld. Cale had in Paradiso een concert gegeven, stapte in een taxi en was om half elf in Studio Amstel om voor te lezen uit zijn pas verschenen autobiografie en een paar nummers te zingen. Voor dit soort last minute-acties maakt Jaap Boots zich sterk, zodat ook eindelijk de gunstige ligging van de studio, in het midden van de stad, benut kan worden.

Jaap Boots, bekend als presentator van programma's als Einfach Rockmusik en Villa 65, draait een ander soort muziek dan vroeger. Zo valt de grote aandacht op voor dance, in het laatste uur is er zelfs ruimte voor een dj die 20 minuten zijn eigen keuze mag draaien.

Dat er naar verhouding meer oude nummers te horen zijn dan in vroegere VPRO-programma's (in de uitzending van afgelopen woensdag draaide hij bijvoorbeeld ELO, Bruce Springsteen, een vroege van House of Pain) hangt samen met de nieuwe aanpak op Radio 3, vertelt hij. ,,Er is nu een vast stramien. We beginnen bijvoorbeeld met een `Gouwe Ouwe', dan een nieuw nummer, vervolgens een `Lek-hit', en een single van de week. We moeten ons nu houden aan bekender materiaal. Dat heeft het voordeel dat het publiek het meer waardeert. Vroeger maakten we onze programma's die voornamelijk gevuld waren met obscure plaatjes, soms voor maar 14.000 luisteraars. Nu zijn dat er zo'n 50.000.''

Het is de kunst om het programma nu zowel interessant te maken voor de luisteraar thuis als die in de zaal. Daarom spelen de bands in de studio vaak langer dan op de radio te horen is, en hoopt Boots dat de `warme' sfeer uit de studio ook thuis enigszins doorklinkt. ,,Het is het gevoel dat ik zelf ken van het luisteren naar uitzendingen van Radio Noordzee, dat je het schip bij wijze van spreken op en neer voelde gaan. Ik hoop dat de mensen thuis een dj voor zich zien die gezellig plaatjes voor ze draait en bands voor ze laat spelen. Als een vriend in de ether.'' Het publiek in de zaal komt uitgebreid aan zijn trekken. Afgelopen woensdag was er zoveel live-muziek te genieten dat men nauwelijks tijd had om bier te halen: behalve John Cale en Big Paulus was er ook Daan uit België en dj D'Angelo. Het geroezemoes van het publiek dreigde soms zelfs de interviews te overstemmen, maar dat was op de radio niet te horen. De radio-luisteraar moet soms even geduld hebben, zoals toen John Cale een voor te lezen passage uit zijn boek niet kon vinden en er enige seconden niet anders te horen was dan papiergeritsel. ,,Dat gebeurt me niet meer. Als er weer iemand komt voorlezen zorg ik voor gele plakkertjes'', zegt Boots.

Club Lek. Woensdag, 22.00-01.00u. Studio Amstel, Rembrandtplein 17. Reguliere uitzending Het Lek, iedere werkdag van 22.00-1.00. Voor gastenlijst 035-6712222, ma t/m wo tussen 12.00 en 17.00, of hetlek@vpro.nl.

    • Hester Carvalho