Dynamo komt tot bezinning op Apenheul

Binnen een uur had Piet Zoomers Dynamo gistermiddag de volleybaltitel te pakken. De Apeldoornse ploeg onderging na de afgang van vrijdag tegen Vrevok een opmerkelijke metamorfose en haalde in in Nieuwegein met sterk en geconcentreerd spel de derde zege in de finale van de playoffs binnen. En waar hervond Dynamo zo snel het zelfvertrouwen? Dat was op de Apenheul, want daar gingen de oudere spelers van de ploeg zaterdag met elkaar naartoe. ,,Een beetje lopen en lekker lullen'', vertelde aanvoerder en spelverdeler Frank Denkers over dat uitstapje.

Het bezoek aan het plaatselijke attractiepark was een idee van speler Mark Broere. Na afloop van de beslissende 3-0 dronk de aanvaller niet alleen voldaan champagne, maar hij stak voor de deur van de kleedkamer ook nog een kampioenssigaar op. ,,Ik rook normaal niet'', legde Broere uit. ,,Maar dit is een traditie van me na een gewonnen prijs. De enige andere keer dat ik er eentje rook is met oud en nieuw, want dat is makkelijk met het vuurwerk aansteken.''

Broere had vrijdagavond meteen na het debacle in Apeldoorn vijf ploeggenoten opgetrommeld om een dag later ,,naar die domme apen'' te gaan kijken. ,,Er moest even wat worden gedaan'', vond de oud-international. ,,Wij kunnen in Nederland maar van één ploeg verliezen en dat is van onszelf. We wisten ook wel waar het vrijdag aan gelegen had. Zo had Frank (Denkers, red) een mindere dag, dat kan gebeuren. En Sander Mulder draaide ook niet lekker. Daar hebben we op de Apenheul open en eerlijk over gesproken. Dat kan bij ons, we zijn vrienden van elkaar.''

Later op de dag kwam daar in het bijzijn van de totale selectie ook nog de nabespreking van trainer-coach Appie Krijnsen over heen. De Tilburger was er snel mee klaar. ,,Ik heb ze verteld dat het oorlog was, totale oorlog. We hadden een gemeenschappelijke vijand. Iedereen was tegen ons, het publiek, de pers.'' Krijnsen bedankte gisteren dan ook de journalisten om hem heen voor hun negatieve berichtgeving over Dynamo na vrijdagavond. ,,Er zijn dingen geschreven waar we niet van houden. Dat konden we niet op ons laten zitten'', vertelde de coach, die drijfnat was door de bak met mierzoete sportdrank die na het winnende punt door zijn spelers over zijn hoofd werd gekieperd.

Krijnsen kon de kritiek op zijn ploeg overigens goed begrijpen. ,,Het was vrijdag ook hartstikke slap.'' Aanvoerder Denkers sprak achteraf over ,,een wanprestatie''. Zijn spelers hadden, vond Krijnsen, vrijdagavond te weinig aan de wedstrijd en te veel aan het feest na afloop gedacht. ,,Mijn ploeg is een beetje hardleers. Die gasten moeten soms eerst een flinke klap voor hun kanis hebben.'' Denkers, gisteren ongekend fanatiek: ,,We wilden ons niet nog een keer zo te kijk laten zetten.''

In Nieuwegein was er niets meer op de instelling van Dynamo aan te merken. Aan de andere kant van het net leek nu juist Vrevok na de luidbejubelde zege in Apeldoorn last van druk te hebben. Tevergeefs wachtte de grote thuisaanhang op de ommekeer. ,,Jullie kunnen het toch niet afmaken, zenuwlijders!'', beet een Vrevok-supporter de spelers van de tegenpartij tijdens de tweede set toe. Hij kreeg ongelijk, want Dynamo bleef oppermachtig en won met duidelijke cijfers: 25-15, 25-18 en 25-18. ,,We hebben elkaar op tijd aan het vechten gekregen'', constateerde de opgeluchte Krijnsen.

Het was voor hem de eerste landstitel met een mannenploeg. Bij de vrouwen behaalde Krijnsen eerder drie kampioenschappen, een in Frankrijk en twee met VVC in Nederland. ,,Maar ik hoor dat ik die maar voor de helft mag tellen'', zei Krijnsen lachend. Het was dit seizoen in alle opzichten zijn debuut in de mannen-eredivisie, want ook als speler had hij nooit op het hoogste niveau gevolleybald. ,,Ik mocht alleen maar kijken.'' Maar met zijn mentaliteit als speler was niets mis. ,,Daarom begrijp ik mijn spelers niet. Als ze zo gek zouden doen als ik vroeger, dan zouden ze zo klaar zijn. En ze zijn ook nog eens twee keer zo lang!''

Voor de club is het alweer de zevende titel in negen jaar. Dynamo hoopt nu ook eens een internationaal succesje te boeken. Komend seizoen wacht de Champions League. De Apeldoornse club, die jaarlijks spelers naar de Italiaanse competitie ziet vertrekken, kan niet om de bovenste plaatsen concurreren met de rijkere buitenlandse ploegen, maar misschien zit er af en toe een verrassing in.

Om over de grens echt succes te kunnen boeken, zal het budget van Dynamo flink moeten worden opgeschroefd. Dat is nu 1,3 miljoen gulden. ,,Het bestuur bepaalt de koers'', zei Krijnsen. Volgens voorzitter Van Dijk kan er pas over een veel hogere begroting worden gesproken als er naar een andere, grotere zaal wordt verhuisd. Er zijn in Apeldoorn vergevorderde plannen voor de bouw van een topsportaccommodatie.