Douches dicht in zwembaden Breda

Alle douches van de drie overdekte gemeentelijke zwembaden in Breda zijn afgelopen zaterdagmorgen buiten gebruik gesteld. De gemeente heeft daartoe besloten, omdat in de wasruimten een hoge concentratie van ,,ziekmakende'' legionella-bacteriën is aangetroffen, die de veteranenziekte kan veroorzaken.

Zaterdagmiddag gingen ook de douches van zwembad Tropicana in Gilze en Rijen dicht, nadat de legionella was aangetroffen. De vier zwembaden blijven open, omdat de bacterie niet in chloorwater voorkomt. Op 20 april werd de bacterie in de Bredase zwembaden bij een controle ontdekt, aldus wethouder M. Heerkens (Volksgezondheid). De controle werd verricht naar aanleiding van de vondst van de bacterie elders in het land, in het bijzonder op de Westfriese Flora. Het is nog niet bekend of de bacterie even gevaarlijk is als die van de Flora.

De concentratie van de legionella-bacterie was het hoogst in het Sportfondsenbad en in De Wisselslag. De leidingen van beide baden worden momenteel dagelijks met heet water schoongespoeld. Bij zwembad De Spetter is dat niet noodzakelijk, aldus Heerkens. Afgelopen zaterdag zijn opnieuw monsters genomen. De uitslag hiervan is over acht dagen bekend. Tot dan blijven de douches gesloten.

Volgens de afdeling milieuhygiëne van de provincie Noord-Brabant staat de legionellabacterie tot nu toe niet op de lijst van zaken waarop de zwembaden elke maand controleren. Gezien de recente ontwikkelingen is besloten een onderzoek bij zestig Brabantse zwembaden uit te voeren. Die beslissing is genomen vóór de besmetting in Breda en Gilze en Rijen aan het licht kwam. De uitslag van dit onderzoek is bepalend voor mogelijke extra controles.

Er zijn in Noord-Brabant nog geen gevallen van de veteranenziekte gemeld.