Damrak vertoont opleving

Onder invloed van een aantal positieve internationale ontwikkelingen gingen de koersen van vrijwel alle hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend omhoog. Amsterdam volgde daarmee nauwgezet het spoor van de meeste andere grote Europese beurzen.

Ook speelde een rol dat de Nederlandse aandelen op Wall Street afgelopen vrijdag hoger sloten, hoewel de beurs van New York zelf lager eindigde. De AEX-index noteerde kort na het middaguur een winst van 7,34 punten op 568,57.

Daarmee vertoont de beurs voor het eerst sinds tijden weer een flinke opleving. In de eerste drie maanden van dit jaar schommelde de beursgraadmeter vastgeprikt tussen de 520 en 540 punten. Volgens een handelaar duidt de stijging op een toenemend vertrouwen in de economie. Hij ondersteunde zijn bewering met de vanochtend vrijgegeven CBS-gegevens over de consumentenuitgaven in februari. Nederlanders kochten in die maand voor bijna vier procent meer aan goederen en diensten. Dit cijfer benadert weer het niveau van 1998, nadat in januari de groei stokte op 2,7 procent.

Uitzondering op de overwegend hogere hoofdfondsen waren de chemieconcerns Akzo Nobel en DSM. Akzo leverde 0,45 eurocent in op 42,40 en DSM een halve euro op 90,00. Baan Company leefde op door het gerucht dat het bedrijf binnen afzienbare tijd zal worden opgekocht. Het aandeel steeg 3,66 procent op 8,50 euro. Volgens handelaren speelde ook de optiebeurs een rol, waar partijen aandelen hebben verkocht die ze nog niet in bezit hebben.

Philips trok ruim 2 procent aan op 84,70. De beurs waardeert het fonds weer na de niet al te slechte kwartaalcijfers. KPN won 85 eurocent op 43,35. Hagemeyer zette zijn opmars van vorig week voort. Na de doorbraak van de 30-eurogrens is Hagemeyer weer populair. Het fonds ging vanochtend 0,75 euro omhoog naar 33,95.