Chocolate Genius

Chocolate Genius is de groep rondom de New-Yorkse zanger Marc Thompson: muzikanten uit de New-Yorkse scene, zoals gitarist Mark Ribot (bekend van samenwerking met Tom Waits en Elvis Costello) en de drummer Abe Laboriel. Chocolate Genius laat hun muziek graag omschrijven als `singer/songwriter' maar deze muziek is bewerkter dan doorgaans in dit genre van op de tekst geconcentreerde nummers.

Het mooie van de ironisch genaamde debuut-cd Black Music (`ironisch' omdat de groep buiten typisch zwarte muzieksoorten als soul, hiphop en r&b blijft) is dat de gerenommeerde muzikanten zich heel beheerst opstellen: een prachtig geserreerd trompetsolootje wordt gebruikt als omlijsting van Thompsons zang in het eerste nummer, in het tweede laat Ribot een zwaar gitaarintro verdampen tot vriendelijk sprankelende accenten.Thompson heeft een diepe trage stem die als gesmolten chocola tussen de instrumenten doordruipt: een beetje hees, met verleiderskwaliteit en soms stoer. De liedjes zijn rustig, de melodieën vooral melancholisch. Chocolate Genius klinkt ingehouden, en dat is hier een voordeel.

Chocolate Genius. Black Music (V2 WR1003192)