Buitenlands belang in Japan Telecom

De telecommunicatiebedrijven AT&T en British Telecom nemen elk een belang van vijftien procent in Japan Telecom. Voor de participaties betalen ze samen 1,84 miljard dollar (3,8 miljard gulden), zo is gisteren bekendgemaakt.

De investering in Japan Telecom is voor het Amerikaanse AT&T en het Britse BT de eerste gezamenlijke participatie sinds ze medio vorig jaar hun internationale activiteiten in een joint venture onderbrachten. De bestaande activiteiten van BT en AT&T in Japan zullen bij Japan Telecom worden ondergebracht. Zowel de Britten als de Amerikanen zullen elk een vertegenwoordiger in het bestuur van Japan Telecom krijgen.

Het is volgens Japan Telecom voor het eerst dat een Japans telecommunicatiebedrijf op zijn thuismarkt een alliantie aangaat met een buitenlandse aanbieder.

Japan Telecom, begin jaren tachtig opgericht, is in Japan na NTT de grootste aanbieder van telecommunicatie over lange afstanden. De onderneming is enige tijd geleden op zoek gegaan naar een partner omdat het op de thuismarkt door een zware prijzenslag in problemen is geraakt. De grootste aandeelhouder van het bedrijf is en blijft het Japanse spoorwegbedrijf.

Japan Telecom fuseerde in oktober 1997 met International Telecom Japan (ITJ) en heeft een omzet van 412 miljard yen (ruim 7 miljard gulden). De winst kwam in het eind maart afgesloten boekjaar uit op 8,1 miljard yen (140 miljoen gulden). Japan Telecom heeft een participatie in een bedrijf voor mobiele telefonie met zo'n zes miljoen abonnees.

,,Japan beschikt over een hoge concentratie van multinationale ondernemingen'' aldus bestuurvoorzitter C. Michael Armstrong van AT&T. ,,Het is van belang dat wij een distributeur hebben in deze cruciale markt.'' Volgens bestuursvoorzitter Sir Peter Bonfield van British Telecom kan een telecommunicatiebedrijf mondiaal niet serieus meedoen zonder een sterke positie in Japan.

AT&T deed eind vorige week onverwacht een bod op MediaOne, een van de grotere kabelbedrijven. MediaOne werkte aan een fusie met branchegenoot Comcast.