Britse politie vreest nog meer aanslagen

De Britse politie heeft landelijk alarm geslagen uit vrees voor nieuwe bomaanslagen in steden met grote zwarte, Aziatische of joodse minderheden. De waarschuwing komt nadat zaterdagmiddag voor de tweede keer in een week in Londen een spijkerbom ontplofte.

De explosie richtte grote schade aan in de winkelstraat Brick Lane in het Londense East End, waar veel Bengalen wonen. Er vielen vijf lichtgewonden. Eén van hen was een man die de verdachte Reebok-sporttas waarin de bom zat had opgemerkt en deze in de kofferbak van zijn auto had gezet. Toen hij wegliep om de politie te bellen ontplofte de bom. Daarbij werd een reeks auto's verwoest en glasschade aangericht aan winkels en woningen, maar het aantal gewonden bleef beperkt. De bom bevatte spijkers en schroot en was op dezelfde manier verpakt als die in Brixton, een multiculturele wijk in zuid-Londen. Bij die aanslag vielen 48 gewonden.

Sir Paul Condon, de Londense politiecommissaris die van racismebestrijding een prioriteit heeft gemaakt, en minister Jack Straw (Binnenlandse Zaken) noemden de aanslag ,,beestachtig'' en het werk van ,,een zieke geest''. Deze bommen ,,waren duidelijk bedoeld om onschuldige mensen tijdens hun gewone dagelijkse bestaan te verminken, doden en verwonden'', aldus Condon gisteren.

De aanslag van zaterdag is opgeëist door verscheidene extreem-rechtse groepen, waaronder Combat 18 dat zich ook verantwoordelijk heeft gesteld voor de aanslag in Brixton. Plaatselijke winkeliers en Oona King, het zwarte Labour-parlementslid voor het kiesdistrict waarin de wijk ligt, zeiden zowel vóór als na de aanslag bedreigd te zijn. Verscheidene Bengalen zeiden rekening te hebben gehouden met een aanslag in hun wijk, die eerder het toneel is geweest van raciale spanningen.

,,Vandaag zijn wij het, morgen de sikhs of de Chinezen'', zei Mosrul, een 13-jarige Bengaalse jongen een uur na de aanslag. Hij zag hoe een ,,een blanke man met een baardje en een wollen muts'' een sporttas in een rode auto zette, zei hij. Toen diezelfde auto even later ontplofte is hij naar de politie gegaan, omdat hij geloofde de dader te kunnen aanwijzen. De politie geloofde ook enige tijd dat de gewonde eigenaar van de rode Ford Sierra de dader was. De volgende dag noemden politiewoordvoerders hem ,,een held''.

De National Civil Rights Movement, een antiracisme-groep, zegt twee dagen voor de aanslag in Brick Lane dreigbrieven te hebben ontvangen waarin Londen, Bradford, Birmingham en Dublin genoemd werden als plaatsen voor nieuwe aanslagen. De brieven waren met `Combat 18' ondertekend. Politiewoordvoerders hebben opnieuw gesuggereerd die groep neo-nazi's, een afsplitsing van de British National Party (BNP), niet als een erg plausible dader te beschouwen. De groep is in het verleden geïnfiltreerd en zou grotendeels zijn opgerold. Minister Straw gaf echter toe dat extremistische groepen geen hechte organisatie kennen, zoals bijvoorbeeld het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). Dat maakt ze ,,moeilijker te bestrijden'', aldus Straw.

Detectives bestuderen nu videobanden van plaatselijke veiligheidscamera's. De binnenlandse veiligheidsdienst MI-5, Interpol en een nationale anti-terreureenheid zijn eveneens ingeschakeld bij het onderzoek naar de aanslagen en het voorkomen van nieuwe. De aanslag in Brick Lane vond plaats op de dag dat de dood van Blair Peach werd herdacht, een mensenrechtenactivist, die twintig jaar geleden omkwam bij een demonstratie.