Bij Ajax heeft Willem II-parel Ramzi niets te zoeken

Na een bij vlagen weergaloze show in het shirt van Willem II gaf Adil Ramzi gisteravond bij de cornervlag bijna treiterend een toegift, die Ajax-coach Jan Wouters graag op video had willen vastleggen. In de laatste minuut van het boeiende spektakel in Tilburg vermaakte de Marokkaanse alleskunner het publiek met verschillende goocheltrucs om te onderstrepen waarom Ajax hem zo graag wil hebben. Maar na de 3-1 overwinning van Willem II vertelde de huurling van Udinese dat hij slechts wenst te worden verkocht aan zijn huidige club, die zowaar een reëel uitzicht heeft op deelname aan de Champions League. Bij Ajax heeft de 21-jarige Ramzi voorlopig niets te zoeken.

Het probleem voor Ramzi is echter dat hij het niet voor het zeggen heeft. Naar Udinese wil hij niet terugkeren. Maar de Italiaanse club zal de in Marrakech geboren voetballer willen verkopen aan de hoogste bieder en Willem II-trainer Co Adriaanse vreest dat zijn club niet op kan tegen meer gefortuneerde verenigingen. Udinese heeft het eerste bod van de Tilburgers (5 miljoen gulden) reeds naast zich neergelegd. Ook als Willem II zich mogelijk voor de Champions League plaatst, zal Adriaanse geen extra fondsen reserveren om Ramzi te behouden. ,,Voor dat bedrag kan ik ook drie andere spelers kopen.'' Het is nu eenmaal de tragiek van verenigingen als Willem II dat het slechts als etalage dient voor de topclubs. Die status bezitten de Brabanders volgens Adriaanse pas ,,als we tien jaar achter elkaar boven Ajax eindigen''. In feite leeft de huidige nummer twee van de eredivisie volgens Adriaanse boven zijn stand. ,,Want Ajax is altijd op zoek naar spelers die het niveau van de Champions League aankunnen en wij stellen ons tevreden met voetballers van het kaliber Schulp, Hill en Bombarda.'' Maar het is de kracht van Adriaanse dat hij altijd spelers vindt, die juist bij Willem II tot wasdom komen. Adil Ramzi is wel de mooiste parel in zijn verzameling. Als de sierlijke middenvelder overmorgen ook met het Marokkaanse elftal in de oefenwedstrijd tegen Oranje zijn visitekaartje afgeeft, is hij helemaal niet meer te betalen voor Willem II. In het geraffineerde, tactische steekspel van Adriaanse acteerde Ramzi op drie posities: rechts op het middenveld, achter de spitsen en als linksbuiten. Overal paarde hij een verrukkelijk balgevoel aan meesterlijk positiespel.

Fraai was de actie, waarmee Ramzi zijn dolgedraaide opponent Witschge na 20 minuten in de luren legde en Willem II-spits Bombarda op maat bediende. In de tweede helft flitste Ramzi nog eens behendig langs de Ajacieden Gorré en Vierklau en telkens verlegde hij het spel met één simpele voetbeweging. ,,Ik kan me niet voorstellen dat Ramzi niet naar Ajax zou willen'', zei zijn trainer Adriaanse. ,,Dat is namelijk de droom van elke Marokkaanse voetballer in Nederland.'' Daar denkt Ramzi genuanceerder over, al zal hij Ajax verkiezen boven PSV. ,,Maar bij Willem II speel ik volgend jaar zo goed als zeker Europees voetbal.'' Bij Ajax is dat allerminst zeker.

Gelet op het relatief eenvoudige programma voor Willem II (Sparta en Cambuur uit, MVV en FC Twente thuis) lijkt coach Adriaanse zelfs in staat het onmogelijke te verrichten. De naaste concurrenten PSV (RKC en AZ thuis, Fortuna en FC Utrecht uit) en Vitesse (AZ en De Graafschap thuis, FC Utrecht en Feyenoord uit) hebben zwaardere opdrachten in het verschiet. Willem II in de Champions League, aan die gedachte kan Adriaanse maar moeilijk wennen. ,,Ik heb na mijn vertrek bij Ajax gekscherend gezegd dat ik ooit hoopte terug te keren bij het Willem II van het noorden'', zei hij, lachend. ,,Vorig seizoen hebben we ons voor het eerst sinds 33 jaar geplaatst voor een Europa-Cuptoernooi. We kunnen onze klanten niet voorhouden dat ze opnieuw 33 jaar moeten wachten. Maar we staan niet onder druk. Het voornaamste doel blijft amusement bieden aan het publiek.''

Dat deed Willem II gisteravond ook terwijl het matig speelde en tegen Ajax handenvol kansen weggaf. Was het dan toch de hand van de meester, die de wedstrijd deed kantelen in een fase, waarin Ajax domineerde? Nukkig verklaarde Wouters dat zijn ploeg niet het slachtoffer was geworden van de gedurfde ingrepen van zijn collega Adriaanse. Maar de voormalige directeur van de Ajax-jeugdopleiding hield de debuterende coach in het betaalde voetbal wel degelijk een spiegel voor.

Waar andere trainers een 1-1 tegen Ajax zouden koesteren, wisselde Adriaanse libero Hyypiä voor een extra spits. Prompt frommelde Dennis Schulp de 2-1 achter doelman Van der Sar om zijn oude club vervolgens vier minuten voor tijd de genadeklap toe te dienen. Na de eerste treffer van Schulp bracht Adriaanse met Schenning alsnog een extra verdediger in het veld om de ruimte voor de Ajax-aanvallers weer te verkleinen en ook als strateeg liep Wouters in Tilburg achter de feiten aan. Uiteraard had Adriaanse nog een advies voor de club, die hij in zijn hart gesloten heeft.

Zo had hij zich verbaasd over de aanstelling van Danny Blind als de man, die het aan- en verkoopbeleid bij Ajax moet gaan coördineren. ,,Je geeft een goede monteur toch geen kantoorbaan, omdat hij zo goed kan uitdeuken? Je moet groeien naar een topfunctie. Maar het is helaas de trend in Nederland. Oud-spelers als Wouters, Gullit en Rijkaard worden op het hoogste niveau aangesteld als hoofdcoach, terwijl ze in die functie geen enkele ervaring hebben opgedaan. Ik vind het een devaluatie van het trainersvak. Terwijl zij in hun actieve carrière dertien jaar naar video's hebben liggen kijken, heb ik vier trainersdiploma's gehaald.''