Belgen voor Kosovo

Publieke en commerciële televisie in Vlaanderen verenigen vanavond de krachten voor een Help Kosovo Show, live en gelijktijdig op VRT én VTM. So what? zullen Nederlanders reageren, die dat tien dagen geleden al hebben voorgedaan.

Als Nederlanders het toen al over een unieke avond hadden, dan geldt dat voor Vlaanderen nog meer. Ten eerste omdat de concurrentie tussen de openbare zender VRT en de commerciële VTM en VT4 er nog veel bitser is dan in Nederland. In normale omstandigheden kunnen ze elkaars bloed wel drinken. Ten tweede omdat Belgen niet zo snel warm lopen voor het goede doel. Er is wel wat gedaan voor de slachtoffers van de watersnood, en VRT en VTM hebben ieder hun eigen kankerbestrijdingsactie, maar dat zijn binnenlandse kwesties. Een hele avond via de tv geld inzamelen voor een aardbeving in Nicaragua, daar moet je ne Ollander voor zijn. Voor Belgen hun hart tonen voor medemensen in een ver land, moet er heel wat gebeuren. Zoals nu in Kosovo.

Toch wordt het vanavond een zuiver Vlaamse kwestie. Vlaams-Waalse samenwerking kan alleen nog voor de miss België-verkiezingen. Een show die grotendeels rond bekende televisiegezichten draait, is niet meer mogelijk op nationaal vlak. De twee bevolkingen hebben te weinig boodschap aan elkaars vedetten. Ook VT4, het Vlaamse zusje van SBS6, doet niet mee. De zender heeft officieel een Brits statuut, `buitenlandse' liefdadigheid mag niet.

De show, gepresenteerd door VTM's Koen Wouters (van Clouseau) en VRT's Ben Crabbé, biedt de gebruikelijke mix van informatie en amusement. De informatie komt live van correspondenten in het rampgebied, aangevuld met reportages over Kosovaren in België. Het amusement wordt vooral een belevenis voor de liefhebbers van bekende spelletjes en soaps, die voor de gelegenheid samenvloeien. De kruisbestuiving van meezing-shows als De Notenclub (VRT) en Dat Gevoel van... (VTM) heet bij voorbeeld vanavond Dat Notenclub Gevoel. Spectaculair (voor de fans) wordt de soap-mix waarin de helden van Thuis (VTM) en Wittekerke elkaar ontmoeten, met Jeff uit The Bold and the Beautiful als special gueststar.

Van de vele muzikale intermezzi moet het slotlied de apotheose vormen: Song for Kosovo, in drie talen gezongen door Helmut Lotti, Sandra Kim en Paul Michiels, met alle andere vedetten als koortje. Het zal dan half twaalf zijn, en alle Vlamingen met een hart moeten dan hun bijdrage gestort hebben op de rekening 000-0000012-12 van zes samenwerkende hulporganisaties.

Een officieel streefdoel is er niet, maar VRT-presentator Ben Crabbé droomt van 200 miljoen frank (11 miljoen gulden). Dat lijkt zéér hoog gegrepen, voor 5,5 miljoen Vlamingen, maar misschien inspireert juist het unieke van de avond tot grote daden.

En de overheid? De Vlaamse regering schenkt alvast een chèque van 10 miljoen. Dat is evenveel als het kabinet-Kok op de avond van de Nederlandse nationale actie. Maar dit keer in franken en niet in guldens.

Help Kosovo, VRT, 20.30-23.15u.