UTRECHT DEEP ARTMENT

De titel van de eerste cd van Utrecht Deep Artment, Sirenians, verwijst zowel naar een soort zeekoeien als naar de nimfen die sinds de Griekse oudheid schippers naar de bodem van de zee zouden lokken. Het octet, bij elkaar gebracht door drummer Michael Baird, maakt muziek die afwisselend beelden oproept van op zandbanken zonnende, logge zoogdieren en in nevelen gehulde sprookjesfiguren. Diep gebrom en lichtvoetige melodieën, hoekige ritmes en breekbare fluitpartijen, absurde teksten en feeërieke stemmen. Sirenians trekt de luisteraar vanaf de eerste noten de diepte in, naar een wereld die zweeft tussen dromen en waken.

De veertien nummers op de cd zijn voor een groot deel door collectieve improvisatie tot stand gekomen. De muzikanten laten hun fantasie de vrije loop en hebben het talent om daar een coherent geheel van te maken. Zo worden halsbrekend snelle ritmes met plotselinge breaks en simpelweg swingende passages met groot gemak gekoppeld aan betoverende oerwoudimpressies en associatieve klanken. De geluiden van een zingende zaag en een arsenaal exotische percussie-instrumenten nestelen zich gerieflijk in het rijke klankkleurpalet dat Utrecht Deep Artment hanteert. De muziek op Sirenians is origineel tot in haar diepste vezel en tart iedere poging tot categorisering. Zij lonkt en knipoogt naar de luisteraar, die zijn oren wel vol was moet hebben zitten wil hij geen gehoor geven aan deze verleiding. Utrecht Deep Artment speelt vanavond op het SJU Jazz Festival in Vredenburg, Utrecht.

Utrecht Deep Artment: Sirenians (SWP 006). Te bestellen bij Stichting SharpWood Productions:

(030) 231 83 39.

    • Edo Dijksterhuis