Tsjernobylvirus treft maandag pc's

Virusdeskundigen waarschuwen voor een computervirus dat nog gevaarlijker is dan Melissa. Het CIH-virus, ook wel Tsjernobyl-virus genoemd, wordt op 26 april actief. Op die dag gebeurde, dertien jaar geleden, de ramp met de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl.

Het virus vernietigt de gegevens op de harde schijf van computers met de besturingssystemen Windows 95 en Windows 98. Daarnaast is het mogelijk dat de computer onbruikbaar wordt door toedoen van het virus. Het CIH-virus is in staat de processor, het meest vitale onderdeel van een pc, kapot te maken.

Het CIH-virus is sinds juni vorig jaar op grote schaal verspreid via Internet. Volgens virusdeskundigen zijn honderdduizenden pc's besmet met het virus. In Azië zijn ook veel bedrijfsnetwerken geïnfecteerd.

Het virus dook voor het eerst in Taiwan op. De eerste versies van het computervirus zijn via illegale software en computerspelletjes in omloop gekomen. Op Internet bestaat een levendige handel in roofkopieën van computerprogramma's. Ook voor spelletjes is grote belangstelling op het Web.

Later is het virus per ongeluk via commerciële websites verspreid. De Amerikaanse computergigant IBM heeft begin deze maand een partij pc's uit de handel genomen waarvan de onderneming vermoedde dat ze besmet waren met CIH.

Virusdeskundigen van het Computer Emergency Response Team (CERT) en de International Computer Security Association (ICSA) raden computergebruikers aan om voor maandag 26 april een recent antivirusprogramma te installeren.

Vrijwel alle antivirusbedrijven bieden een gratis versie van hun virusscanner aan die het CIH-virus opspoort en onschadelijk maakt.

Hoeveel schade het virus maandag zal aanrichten is moeilijk te voorspellen, zeggen computerexperts.

Omdat veel particuliere computergebruikers en bedrijven wegens de commotie over het Melissa-virus onlangs een nieuwe virusscanner hebben geïnstalleerd wordt verwacht dat de schade door het CIH-virus beperkt blijft.

INTERNETvia www.nrc.nl/Beveiliging

    • Marie-José Klaver