Servische televisie blijft doelwit Navo

De NAVO zal de Servische staatstelevisie blijven bestoken. Woordvoerder Ken Bacon van het Pentagon noemde de staatszender RTS gisteren ,,evenzeer onderdeel van Miloševic' moordmachine als het leger.''

De aanval op de hoofdstudio van RTS in Belgrado van donderdagnacht heeft volgens de Servische overheid zeker tien doden gekost. Negentien personeelsleden zouden gewond zijn geraakt, twintig liggen er nog onder het puin begraven. Diezelfde nacht werd ook een transmissiestation bij Novi Sad geraakt. RTS was zes uur na de treffer weer in de lucht vanuit een onbekende locatie.

De recente aanvallen op de Servische tv-zender, de villa van president Miloševic, zijn partijhoofdkwartier en twee transformators, waardoor grote delen van Belgrado zonder stroom zaten, leiden tot enige verdeeldheid binnen de NAVO. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Lamberto Dini noemde de aanvallen op de Servische televisie ,,vreselijk'' en ,,niet gepland''.

NAVO secretaris-generaal Solano ontkende gisteren dat de lijst van doelen is uitgebreid zonder consultatie van de lidstaten. ,,Het is niet de eerste keer dat we over deze doelen hebben gepraat, en u weet dat.'' ,,We zijn nu in fase twee plus'', zo stelde minister De Grave (Defensie) op zijn beurt. GisterNacht meldde het Joegoslavische persbureau Tanjug raketaanvallen rond de stad Nis, op het vliegveld van Priština en op het mijnstadje Belacevac.

In Montenegro ging het Joegoslavische leger gisteren in de aanval tegen de onafhankelijke media die daar nog uitzenden. Nebosja Redzic, directeur van Radio Vrij Montenegro, kreeg bevel om zich voor een militaire krijgsraad te verantwoorden. De beschuldiging was niet duidelijk. Redzic was niet aanwezig toen soldaten hem kwamen halen. Bij een andere radiozender, Antenna M, werd eigenaar Miodrag Perovic opgehaald, maar ook hij gaf geen thuis.

Het Amerikaanse leger maakte gisteren bekend tweeduizend extra manschappen naar Albanië te sturen. Zij worden toegevoegd aan het personeel dat een eenheid van 24 Apache-helikopters onderhoudt en beschermt. Daarmee groeit de troepenmacht rond `Task Force Hawk' tot 5.350 man. De nieuwe eenheden bedienen ondermeer raketbatterijen die de Apaches moeten ondersteunen. Ook gaat het om gepantserde eenheden. De Apaches kwamen de afgelopen dagen in Tirana aan.

Een woordvoerder van het Joegoslavische ministerie van Buitenalndse Zaken zei gisteren dat zijn land ongewapende waarnemers onder auspiciën van de Verenigde Naties in Kosovo tolereert. Dat lijkt in tegenspraak met de versie van de Russische gezant Tsjernomyrdin, die zei dat Belgrado nu een gewapende vredesmacht accepteert. Secretaris-generaal Solana zei gisteren over deze tegenstelling te gaan praten met Tsjernomyrdin. (AFP, AP, Reuters)