Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof.Een gesprek met Hans Wiegel over wankel Paars II na de uitkomsten van de Bijlmerenquête. Verder een interview met Morris Tabaksblat, die na vijfendertig jaar afscheid neemt van `zijn' Unilever. Ned.3, 12.00-13.00u.

BV De Wereld. Reportage over het bezoek dat prinses Margriet als president van het Rode Kruis vorige week bracht aan vluchtelingenkampen in Albanië en een reportage over hoe kinderen in Honduras de orkaanramp Mitch, die in november het land teisterde, hebben verwerkt. Ned.1, 14.10-15.00u.

Spraakmakers. Schrijver Hugo Camps praat met oud-secretaris van de NAVO en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van België, Willy Claes, over rechtvaardiging van de Navo-bombardementen en 50 jaar NAVO. Canvas, 22.05-22.35u.

PRAATPROGRAMMA'S

De Plantage. Programmamaker en schrijver Roel Bentz van den Berg, beeldend kunstenaar en muzikant Wouter van Riessen, schrijfster Nelleke Noordervliet en schrijver, publicist en correspondent Sylvain Ephimenco discussiëren onder leiding van Hanneke Groenteman over de vraag of het een plicht is van Nederlandse schrijvers om een standpunt in te nemen in de `Kosovo-crisis'. Ned.3, 17.00-18.00u.

Het laatste Oor. Theo van Gogh discussieert met NRC Handelsblad-redacteur Frank Kuitenbrouwer, journalist Theodor Holman en advocaat Jan Boone over het spanningsveld tussen discriminatie en vrijheid van meningsuiting. Moet het verbod op discriminatie uit de grondwet worden geschrapt zodat vrijheid van meningsuiting altijd prevaleert? Veronica, 0.00-0.35u.

DOCUMENTAIRES

De zusters Brontë. De zusjes Charlotte, Emily-Jane en Anne Brontë werden wereldberoemd met hun romans Jane Eyre, Wuthering Heights en Agnes Grey. Van de romantiek in hun boeken was in hun leven weinig terug te vinden. Een schets van hun leven. Zie ook TV-vooraf. Ned.1, 18.30-19.29u.

Noorderlicht: Vaderliefde. Bij slechts tien procent van de zoogdieren neemt de vader na de geboorte van de kinderen de medeverantwoordelijkheid voor de zorg op zich. Deze vaders, waaronder mensenvaders, blijken een `vaderliefdehormoon' aan te maken. Ned.3, 20.00-20.30u.

Hot doc: Rassenoorlog. BBC-documentaire over het toenemende geweld door aanhangers van de White Power-beweging en de herleving van de Ku Klux Klan in Amerika. Canvas, 20.30-21.25u.

Dodengang. Nog vijf van de honderden soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in een loopgraaf bij Diksmuide, België zaten, zijn in leven. Een portret van de laatste getuigen van deze oorlog en de verschrikkingen die zij meemaakten. Ned.3, 21.15-22.20u.

De Nieuwe Wereld. De openbare ruimte wordt steeds meer beheerd: camera's registereren het dagelijks leven, daklozen worden verwijderd, winkels ondergronds gebouwd. Een blik op straten in Amsterdam, Houston en Brighton. Ned.3, 23.25-0.20u.

SPORT

Feyenoord Special. BNN wijdt een half uur aan de verwachte landskampioen. Bekende Nederlanders praten over 30-jaar Feyenoord, oud-voetballers en supporters geven hun mening over het huidige team en Lee Towers zingt een speciaal voor de kampioenschappen geschreven lied. Ned.2, 21.00-21.30u.

MUZIEK

C Majeur. Religieuze muziek toegelicht door Jos Brink. Ned.1, 16.58-17.48u.

FILM

.Huozhe!/Lifetimes/To Live (Zhang Yimou, 1994, Hongkong). Regisseur van de geësthetiseerde meesterwerken Het rode Korenveld, Ju Dou en Raise the Red Lantern bekent zich tot het genre van het melodrama. Met ironie en groot gevoel voor absurditeit beziet hij de levensloop van een echtpaar (Ge You en Gong Li) tussen de jaren veertig en zeventig. Groteske details leiden de aandacht af van de harde kern van de politieke geschiedenis. Ned.3, 13.03-15.10u.

Kadisbella/The Slingshot (Ake Sandgren, 1993, Zweden). In Zweden zelf, uiterst succesvolle, tragikomische herinneringen aan de jeugd van een 12-jarig jochie in het Stockholm van de jaren twintig. Het buitenbeentje krijgt aanzien dankzij zijn van condooms gemaakte catapult. VRT, 13.45-15.25u.

Dirty Rotten Scoundrels (Frank Oz, 1988, VS). Overbodige, nauwelijks gemoderniseerde remake van Bedtime Story (1964). Marlon Brando en David Niven werden vervangen door Steve Martin en Michael Caine, die als ordinaire respectievelijk gesoigneerde oplichter aan de Franse Rivièra zelf het slachtoffer worden van bedrog. SBS6, 13.55-15.45u., onderbroken door reclame.

Dr. Otto and the Riddle of The Gloom Beam (John Cherry, 1986, VS). Komisch vehikel voor Jim Varney, die eerder enkele films maakte als de onnozele Ernest P. Worrell. Belaagde wetenschapper vermomt zich. RTL4, 14.20-16.00u., onderbroken door reclame.

King Solomon's Mines (Compton Bennett & Andrew Marton, 1950, VS). Avonturenfilm, naar roman van H. Rider Haggard, waarin Stewart Granger, Deborah Kerr en Richard Carlson jacht maken op diamanten in Afrikaanse jungle. Niet te verwarren met filmversies uit 1935 en 1985. BBC1, 15.25-17.05u.

.Heartburn (Mike Nichols, 1987, VS). Door Nora Ephron zelf geschreven adaptatie van haar boek, waarin zij wat spottend, opzettelijk eenzijdig verslag deed van haar echtelijk leven met Carl Bernstein. Meryl Streep speelt de Newyorkse kookboekenschrijfster die na een mislukt huwelijk toch een tweede gokje waagt met Jack Nicholson, een onweerstaanbare columnist annex notoire rokkenjager uit Detroit. Net5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Hackers (Iain Softley, 1995, VS). Clubje techno whiz kids wordt ten onrechte verdacht van industriële computercriminaliteit in hartstikke eigentijdse, typische Veronica-thriller. Met Johnny Lee Miller (Trainspotting) en Angelina Jolie, de dochter van Jon Voight. Veronica, 21.05-22.55u., met reclame.

.Ed Wood (Tim Burton, 1994, VS). Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de voornaamste bestanddelen van filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden. Een genereuze ode, in ongekunsteld jaren-vijftig-zwart-wit zoals de geportretteerde het graag zou zien, aan al die ploeteraars in de marge van Hollywood. Met Johnny Depp, Martin Landau, Sara Jessica Parker. BBC2, 23.30-1.35u., zwart-wit.

.The Body Snatcher (Robert Wise, 1945, VS). Een van de aardigste uit de befaamde reeks griezelfilms die Val Lewton voor RKO produceerde. Boris Karloff en Bela Legosi zijn onstuitbaar in het leveren van lijken voor de experimenten van dokter Henry Daniell in het 19de-eeuwse Edingburgh. Naar verhaal van Robert Louis Stephenson. BBC2, 1.35-3.00u., zwart-wit.

All Night Long (Jean-Claude Tramont, 1981, VS). Tegendraadse, enigszins onderschatte komedie over de midlife-crisis van Gene Hackman. Hij begint relatie met buurvrouw Barbra Streisand en zet punt achter zijn conformistische leventje. Een van de weinige Streisand-films die nìet werd ontworpen als een op haar lijf geschreven ster-vehikel. Maandag, SBS6, 15.30-16.55u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Please Don't Eat the Daisies (Charles Walters, 1960, VS). ARD, 15.05-16.55u.; Mécaniques Célestes (Fina Torres, 1994, Frankrijk/Venezuela/Brazilië/Spanje). ARD, 23.35-1.00u.; The Defiant Ones (Stanley Kramer, 1958, VS). ARD, 1.10-2.45u., zwart-wit.