Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Plein 1. Het verzuim op de Nederlandse basisscholen is de afgelopen twee jaar gestegen met 60 procent, zo blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van gemeente Amsterdam. Bovendien blijken zo'n 15.000 kinderen zich slecht te kunnen concentreren door de nog vrij onbekende hersenstoornis ADD. Ned2, 17.00-17.29u.

2 vandaag. Verslag vanuit Albanië over de vluchtelingen en de positie van de UCK. Verder een debat over Kosovo tussen generaal Schouten, bevelhebber van de landstrijdmachten en scholieren; en over toerisme: grote steden zouden onvoldoende inspelen op de wensen van toeristen. 17.29-18.00u

Nova. Reportage over illegaal gebruik van diermedicijnen met nadelige gevolgen voor de volksgezondheid en aandacht voor de tweede dag van de NAVO-top in Washington. Ook de ontwikkelingen in en rondom Kosovo. Ned3, 22.15-22.45u

INTERACTIEF

24 uur in Marrakech. Vandaag kunnen kijkers van TV5 voor het eerst gedeeltelijk beslissen welke programma's er wel en niet worden uitgezonden. Er valt te kiezen uit hoogtepunten van TV5 (Bouillon de Culture), spelshows, series en meer. De keuze van de kijker wordt afgewisseld met reportages vanuit Marrakech en documentaires over Marokko, in het kader van `Het jaar van Marokko'. TV5, vanaf 8.00u. Stemmen kan telefonisch of via www.tv5.org.

DOCUMENTAIRE

Correspondent Special. Profiel van het echtpaar Slobodan Miloševic en Mira Markovi. Volgens een voormalig vertrouweling zit de `volslagen krankzinnige' Markovi achter Miloševic' transformatie van een fervent communist in een icoon van het Servische nationalisme en zou het stel bezeten zijn van macht. BBC2, 19.40-20.30u.

Op Weg naar het Lagerhuis. In de laatste aflevering van Lagerhuis dit seizoen, de finale van de debatwedstrijd voor scholieren waaraan in voorrondes ongeveer duizend scholieren deelnamen. De twee overgebleven teams (met leerlingen van een school uit Boxmeer en een uit Utrecht) discussiëren onder leiding van Marcel van Dam en Paul Witteman over onder meer de legalisering van soft- en harddrugs. Ned.3, 21.02-22.00u.

Kunst...omdat het moet. Drie Mexicaanse schilders en een architect hebben gemeen dat ze zich vooral bezig houden met `de muur'. De kunstenaars willen op die manier hun kunst toegankelijker maken. De documentaire voert langs beschilderde muren in Mexico City en Gaudalajara. Ned.2, 0.29-1.25u.

MUZIEK

Top of the pops 2. De revival na de revival en dat ook nog in een programma waarin voornamelijk artiesten te zien zijn uit het duistere verleden. Abba, weer helemaal actueel door de succesvolle musical van het componistenduo Benny en Björn, staat deze week centraal in Top of the pops 2. Ter ere van Björns verjaardag. BBC2, 16.55-17.40u.

DRAMA

Weerzien op 3: Poolse keuken. Gesitueerd in 1945. Na de oorlog keren Poolse soldaten en officieren terug naar huis. Eerste aflevering van zesdelige Poolse serie uit 1991. Ned3, 0.40-1.40u.

FILM

Oh, What a Night (Eric Till, 1992, Canada/VS). Op het Canadese platteland van de jaren vijftig (met alle muziek van dien) gesitueerde coming-of-age-vertelling over 17-jarige halfwees die valt voor een oudere, getrouwde moeder van twee kinderen. RTL5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Ace Ventura, Pet Detective (Tom Shadyac, 1994, VS). Filmdebuut van de rubberen tv-komiek Jim Carrey (The Mask) is onnozele, ongecontroleerde komedie over doldwaze man die in Miami zoekgeraakte huisdieren opspoort. Ook met Sean Young. Veronica, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

.Nixon (Oliver Stone, 1996, VS). In Stones spookachtig geënsceneerde vervolg op JFK speelt Anthony Hopkins de 37ste president van Amerika nu eens als een kruising tussen Macbeth en Citizen Kane, dan weer als een tragische man die niet kan verkroppen dat iedereen hem haat. Hopkins' talent en de filmische briljantie van Stone maken de wisselvalligheid van het scenario tot een bijzaak. Ned.1, 20.31-23.39u.

.Platoon (Oliver Stone, 1986, VS). Persoonlijke ervaringen van Stone als soldaat in Vietnam lagen ten grondslag aan kundig gemaakte, meeslepende anti-oorlogsfilm. Even kansarme als onwetende jongens maken in junglestrijd tegen onzichtbare vijand geen deel uit van een heldhaftige massa, maar worden desondanks door Stone doeltreffend geheroïseerd. Vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. Met Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen. Net5, 22.00-0.05u. onderbroken door reclame.

The Getaway (Roger Donaldson, 1994, VS). Risicoloze, gladde remake van gelijknamige actieklassieker van Sam Peckinpah uit 1972. Alec Baldwin en Kim Basinger vervingen Steve McQueen en Ali MacGraw als echtpaar dat, na een uit de hand gelopen bankoverval, op de vlucht slaat. SBS6, 22.50-0.55u., onderbroken door reclame.

Blackrock (Steben Vidler, 1997, Australië). Drama ventileert halfslachtig rechtse moraal over vervreemding en verdorvenheid van adolescenten. Surffanaat zwijgt nadat hij heeft gezien hoe zijn maat na een feest een meisje verkrachtte en vermoordde. VRT, 23.30-1.00u.

.War of the Worlds (Byron Haskin, 1953, VS). George Pal was producent van sciencefiction-thriller naar verhaal van H.G. Wells. Marsmannetjes vallen Californië aan. Houterige karakters, armetierige subplots, maar een Oscar voor de special effects. Met Gene Barry, Les Tremayne. Zie ook Film-vooraf. Ned.1, 23.39-1.01u.

Ulzana's Raid (Robert Aldrich, 1972, VS). Harde en reactionaire western waarin Burt Lancaster als Indiaanse scout onervaren cavalerie-officier Bruce Davison assisteert bij bestrijding van moordlustige Apachen. BBC2, 23.45-1.20u.

Fire in the Sky (Robert Lieberman, 1993, VS). Bescheiden science-fictionfilm over houthakker die, naar eigen zeggen, gedurende vijfdaagse afwezigheid de gast is geweest van buitenaardse wezens. Provinciestadje in Arizona raakt in rep en roer. Met D.B. Sweeney, Robert Patrick, James Garner. SBS6, 0.55-2.50u., onderbroken door reclame.

Hustle (Robert Aldrich, 1975, VS). Modieus-amorele misdaadfilm, waarin detective Burt Reynolds zich door call girl Catherine Deneuve laat meeslepen in poel des verderfs. BBC1, 1.20-3.15u.

Rhapsody in August / Hachigatsu no kyoshikyoku (Akira Kurosawa, 1991, Japan). Bejaarde Kurosawa maakte bedaarde familiekroniek en verzoenend pleidooi om een punt te zetten achter het oorlogsverleden. Film confronteert traditionele grootmoeder met vier Amerikaans georiënteerde kleinkinderen. Op tweederde komt haar in Amerika geboren neef Richard Gere op bezoek. BBC2, 1.20-3.00u.

En nagesynchroniseerd:

Le Ruffian (José Giovanni, 1972, Frankrijk/Canada). ARD, 23.15-0.55u.; Un Flic (Jean-Pierre Melville, 1972, Frankrijk). ZDF, 23.20-0.55u.; The Reward (Serge Bourguigon, 1965, VS). ZDF, 1.00-2.30u.; Trackdown (Richard T. Heffron, 1976, VS). ARD, 1.05-2.40u.; Call Northside 777 (Henry Hathaway, 1948, VS). ZDF, 2.30-4.15u., zwart-wit; The Big Shot (Lewis Seiler, 1942, VS). ARD, 4.10-5.30u., zwart-wit.