PSV verspeelt dure punten bij De Graafschap

Het is dit seizoen niet veel verdedigers gegeven het koningskoppel van PSV aan banden te leggen. De defensie van De Graafschap gaf Luc Nilis en Ruud van Nistelrooy gisteravond echter geen millimeter ruimte en eens te meer bleek dat de Brabanders te afhankelijk zijn van de ingevingen van het spitsenduo. De topscorers uit de eredivisie, die samen 47 goals hebben gemaakt, bleven op de Vijverberg droog staan. Prompt leed PSV een kostbare 1-0 nederlaag, die het uitzicht op de Champions League vertroebelt.

Bij winst op NEC kan naaste concurrent Vitesse de voorsprong op het als derde gerangschikte PSV vergroten tot vier punten, terwijl Willem II zijn provinciegenoot op de ranglijst passeert als het Ajax verslaat. PSV-coach Bobby Robson waande zich niet geheel ten onrechte het slachtoffer van het merkwaardige programma in de eredivisie. Terwijl Willem II morgen pas voor het eerst sinds tien dagen in actie komt, speelde PSV gisteravond in Doetinchem al zijn vierde duel in elf dagen. Drie dagen na de spectaculaire remise tegen Vitesse maakte PSV een uitgebluste indruk. ,,Dit is unfair'', foeterde Robson. ,,Mijn voetballers zijn toch geen paarden?''

De overvolle agenda van PSV had al voor de wedstrijd tegen De Graafschap zijn tol geëist. Verdediger Van der Weerden en aanvaller Bruggink waren geschorst, linksback Oyen en libero Nikiforov konden vanwege blessures niet worden ingezet. Daardoor moest Robson zijn elftal voor de zoveelste keer dit seizoen door elkaar husselen en de diverse omzettingen verstoorden de balans in de ploeg. Ook met Ooijer en Dirkx in het centrum was PSV defensief kwetsbaar en hoewel de onlangs aan zijn knie geopereerde Xavier verrassend terugkeerde in de basis, bleek ook de Portugees geen versterking.

Illustratief voor de onzekerheid in de verdediging van PSV was de wijze waarop De Graafschap zijn eerste, serieuze kans in de eerste helft benutte. Twee minuten voor rust lanceerde de van Feyenoord gehuurde Bot spits Tumba, die de bal knap afschermde en Den Turk aanspeelde. De van AZ overgekomen middenvelder schoot de bal hard langs PSV-doelman Waterreus, die zich in de tweede helft door een rugblessure liet vervangen door Lodewijks. Xavier was bij de actie van Den Turk in geen velden of wegen te bekennen, terwijl Dirkx niet wist welke aanvaller van De Graafschap hij moest dekken.

In de eerste helft had PSV nog enkele kansen gecreërd. Maar zowel Nilis als Van Nistelrooy maakte een fletse indruk en veel meer creativiteit heeft PSV niet in huis. In de 23ste minuut pareerde Graafschap-keeper Olyslager een schot van Van Nistelrooy met de voet en ook op een flitsende demarrage van middenvelder Rommedahl had hij het juiste antwoord. Nilis onderscheidde zich twee keer. In de laatste minuut van de eerste helft miste zijn schot kracht en precisie. Vijf minuten na rust krulde Nilis de bal net naast het doel.

Coach Robson probeerde het in de tweede helft vergeefs met De Bilde in de spits. Maar zijn opvolger Eric Gerets moet vrezen dat zelfs plaatsing voor de Champions League al te hoog is gegrepen voor PSV, dat na de uitschakeling in de halve finales van de beker naar het einde van de competitie strompelt.