Ook dieren lijden in Kosovo

Katten, honden en konijntjes zouden uit de handen van Kosovaarse kinderen zijn gerukt en voor hun ogen doodgeschoten, kuddes schapen met mitrailleurs neergemaaid, koeien met afgezaagde poten in de wei achtergelaten.

Het tribunaal voor oorlogsmisdaden onderzoekt mensenrechtenschendingen in Kosovo, maar ook de dieren lijden, vindt de World Society for the Protection of Animals (WSPA). Daarom heeft deze Britse organisatie onderzoekers naar Albanië gestuurd om vluchtelingen te ondervragen over wreedheden tegen dieren.

WSPA-woordvoerder Jonathan Owen erkent dat zijn onderzoek naar dierenleed wellicht hier en daar wenkbrauwen doet fronsen, maar als honderd organisaties de mensen van Kosovo te hulp schieten, is één organisatie voor dierenleed best op zijn plaats. ,,Dit is niet alleen een tragedie van menselijke proporties.'' Volgens WSPA hebben Servische troepen in Kosovo tienduizenden koeien, paarden en schapen over de kling gejaagd, om over kippen maar te zwijgen. Journalisten die door Kosovo reden, zagen velden bezaaid met rottende karkassen. Overigens zijn er ook rapporten van Albanese schendingen: zo gebruiken vluchtelingen soms kuddes schapen om mijnenvelden schoon te vegen.

WSPA zorgde na het eind van de Bosnische oorlog voor dierenartsen en dierenvoeder. Dat wil WSPA ook aan Kosovo leveren. (Reuters)