Nieuwe CAO meubelbranche

De 25.000 werknemers in de meubelbranche krijgen er de komende twee jaar 5,75 procent loon bij, gekoppeld aan twee keer een eenmalige uitkering van 1 procent. Verder zijn er afspraken gemaakt over arbeidsomstandigheden, seniorenbeleid en kinderopvang. Dat staat in een principe-akkoord dat werkgevers en bonden gisteren bekend hebben gemaakt. Daarin hebben ze ook vastgelegd dat werkgevers voor extreem overwerk – meer dan 31 uur per drie maanden – extra toeslag moeten betalen. De bonden hopen zo het overwerk binnen de perken te houden. Ouderen krijgen vanaf 55 jaar vijf extra vrije dagen per jaar. Ze mogen zelf weten wanneer ze die opnemen. Verder zijn de arbeidsomstandigheden uitgebreid besproken. Dat heeft bijvoorbeeld geresulteerd in de aanpak van problemen bij het tillen, terwijl op termijn oplosmiddelen worden uitgebannen. (ANP)