Londen maakt eind aan Koerdische tv-uitzendingen

Groot-Brittannië heeft gisteren het Koerdische (satelliet)televisiekanaal Med-TV gesloten. De Onafhankelijke Televisie Commissie (ITC) heeft de vergunning van Med-TV, dat zijn studio's in België heeft en sinds 1994 vanaf Britse bodem uitzendt, ingetrokken met het argument dat de uitzendingen uitspraken bevatten die ,,waarschijnlijk aanmoedigen of aanzetten tot misdaad of leiden tot onlusten''. De zendmachtiging van Med-TV was al opgeschort hangende een onderzoek.

Turkije heeft jarenlang op Londen druk uitgeoefend het Koerdische tv-kanaal, dat door Turkse Koerden druk wordt bekeken, te sluiten omdat het een orgaan zou zijn van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). De Turkse premier, BÜlent Ecevit, verwelkomde het besluit van de ITC dan ook. ,,Dit bewijst dat de Turkse Republiek al haar doelstellingen kan verwezenlijken wanneer zij vastberaden handelt ten aanzien van haar rechtvaardige zaken'', zei hij. Turkije heeft in februari al PKK-leider Abdullah Öcalan in handen gekregen.

De ITC baseert haar besluit op vier programma's die half februari uitgezonden waren temidden van een golf van Koerdische demonstraties en bezettingen over heel Europa uit protest tegen van Öcalans gevangenzetting. In de verklaring werd gesproken van ,,vooringenomen verslaggeving'', ,,aanzetting tot misdaad'' en ,,gebrek aan onpartijdigheid''. ,,Welke sympathie de mensen in het Verenigd Koninkrijk ook jegens het Koerdische volk kunnen voelen, het is niet in het publiek belang dat een zender het Verenigd Koninkrijk gebruikt als platform voor uitzendingen die tot geweld aanzetten'', aldus ITC-voorzitter Robin Bigham. Volgens Ankara hadden Koerdische rebellen de zender gebruikt voor oproepen tot aanslagen.

Med-TV toonde zich geschokt door het besluit. Zij sprak van een ,,draconische en disproportionele sanctie'' die is geïnspireerd door de relaties van de Britse regering met Turkije, ,,zijn bondgenoot in de NAVO, in deze zeer bijzondere periode''. (Reuters, AP, AFP)