Legionella in Friesland dezelfde als op de Flora

De legionellabacterie die woensdag in sauna De Woudfennen in het Friese Scharsterbrug is aangetroffen, blijkt van hetzelfde type te zijn als de bacterie die 23 bezoekers van de West-Friese Flora in Bovenkarspel het leven kostte. Onderzocht wordt nog of de 'vingerafdruk' dezelfde is. In dat geval zou de bacterie volledig identiek zijn.

Inmiddels zijn drie mensen in Friesland die mogelijk in de sauna besmet zijn met de legionellabacterie, in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van de veteranenziekte. Het is nog niet bekend of zij de ziekte werkelijk onder de leden hebben.

Sauna De Woudfennen in Scharsterbrug gaat vandaag weer open. Na onderzoeken is gebleken dat er geen besmettingsgevaar meer is in de sauna. Bij een meting donderdag bleek dat er nog een kleine hoeveelheid legionella in het voetenbad zat. Gisternacht is de sauna nogmaals gereinigd. Dat is volgens een woordvoerder voldoende om de legionella volledig uit te bannen.

Het provinciaal bestuur heeft gisteren besloten een provinciaal onderzoek te beginnen. Op zo korte mogelijke termijn zullen ook de andere zeventig sauna's en zwembaden in Friesland worden gecontroleerd.

Per jaar wordt in Nederland in veertig tot 45 keer de legionellabacterie ontdekt.

De Nederlandse epidemie is nu met 23 doden wat betreft omvang internationaal gezien gestegen naar de tweede plaats. Alleen de epidemie in Philadelphia in de Verenigde Staten in 1976 had meer doden tot gevolg: 29. In het Britse Stafford in 1985 vielen 22 doden door een legionellabacterie. (ANP)