Harry Mulisch' prozadebuut in herdruk

Het prozadebuut van Harry Mulisch, de novelle Tussen hamer en aambeeld, krijgt toch nog een herdruk. Op 1 september, exact 47 jaar na verschijning van de eerste en tot nu toe enige druk, komt er een bijzondere heruitgave van uit bij uitgeverij Conserve, die eerder hetzelfde deed met W.F. Hermans' eersteling Conserve. Mulisch schreef de novelle in de zomer van 1947, maar moest er nog vijf jaar mee leuren voordat De Arbeiderspers het in boekvorm publiceerde in de Boekvink-reeks `Literatuur in miniatuur'.

Tussen hamer en aambeeld is het relaas van soldaat Nicolai Fjodorowitch Waranef die kort na de Tweede Wereldoorlog een grenspost tussen Bratislava en Wenen bemant en per ongeluk, bedoeld als waarschuwing, een Engelse politicus doodschiet die de grens oversteekt. Hoewel hij gewoon zijn plicht doet, lusten de media hem rauw. (ANP)