Gesloten dak?

Na het duel in het Gelredome tegen Vitesse klaagde trainer Foppe de Haan van Heerenveen over een gebrek aan zuurstof. Is voetballen onder een gesloten dak slecht voor de gezondheid?

Rob Vesters, sportarts: ,,Als voormalig arts van de Nederlandse volleybalploeg weet ik dat sommige volleyballers het vervelend vinden onder een gesloten dak te spelen. Ze storen zich nogal eens aan het publiek of aan de sigarettenrook die blijft hangen. Ik kan me voorstellen dat voetballers in het Gelredome met dezelfde problemen kunnen kampen. Sommige sporters hebben gevoelige luchtwegen en voelen snel prikkels. Dat spelers zich in het Gelredome dubbel zo hard moeten inspannen lijkt me stug. Van overmatige transpiratie kan wel sprake zijn. Het is goed dat de KNVB een onderzoek instelt naar spelen onder een gesloten dak. Als trainers klagen, is een onderzoek op zijn plaats.''

Foppe de Haan, voetbaltrainer Heerenveen: ,,Als er geen aanleiding is om het dak van het Gelredome te sluiten, moet Vitesse dat ook niet doen. Verdediger Tieme Klompe heeft een goede basisconditie, maar hij was na de wedstrijd tegen Vitesse rood uitgeslagen. Middenvelder Gérard de Nooijer heeft een tank van hier tot ginder, maar hij was vermoeider dan normaal. Vitesse moet een voorbeeld nemen aan het Thialf-stadion, daar is een afzuigsysteem aanwezig. Dan blijft er ook weinig sigarettenrook hangen. De KNVB had zich veel eerder kunnen uitspreken over de problematiek van gesloten daken. De Amsterdam Arena staat er inmiddels ook alweer een paar jaar.''

Monique Kessels, woordvoerder KNVB: ,,De KNVB is op dit moment bezig met het maken van reglementsvoorstellen inzake verschuifbare daken. Die voorstellen dienen wel eerst geformuleerd te worden. Pas op 13 mei aanstaande kunnen we over de uiteindelijke tekst beschikken.''

Edwin Hermans, voetballer Fortuna Sittard: ,,Ik had geen last van het gesloten dak in het Gelredome. Zuurstofproblemen heb ik er ook niet aan overgehouden. Sterker nog: wij versloegen Vitesse als eerste ploeg in het Gelredome. Eerlijk gezegd hou ik wel van gesloten daken. In de Amsterdam Arena voelde Fortuna zich namelijk ook prima thuis. Maar zonder gekheid: spelen onder een gesloten dak heeft iets vreemds. Je hoort andere geluiden. Je speelt eigenlijk in een hal, het is net zaalvoetbal. Het is goed dat de KNVB richtlijnen wil opstellen voor het spelen onder een gesloten dak. Dat voorkomt een hoop gezeur.''

Jan van Dijk, eigenaar Saunapark: ,,Het Gelredome is een mooi, groot stadion. Daarin moet voldoende zuurstof zijn. Toch kan ik me voorstellen dat spelen onder een gesloten dak beklemmend is voor sommige voetballers. Ik ben masseur in het betaalde voetbal geweest en in de winter gingen we met de spelers de zaal in. Enkele voetballers vonden dat absoluut niet fijn. De temperatuur in de zaal, geluiden die weerkaatsten, noem maar op. Ze waren blij als ze weer in regen en wind konden trainen. Uit mijn periode als verzorger van volleybal weet ik dat zij het ook niet altijd prettig vinden om in de zaal te spelen. Als Foppe de Haan constateert dat na de wedstrijd in het Gelredome enkele van zijn voetballers met zuurstofproblemen kampen, is er toch iets aan de hand. Want zelfs een sauna moet zuurstofrijk zijn, laat staan een stadion.''

Frank Huizinga, woordvoerder Vitesse: ,,Toen we de openingswedstrijd in het Gelredome wonnen onder een gesloten dak, hebben de spelers besloten dat het dak dicht moest blijven. De luchtvochtigheid in het stadion bedraagt zestig procent, de temperatuur ligt altijd tussen de zestien en achttien graden. Het publiek heeft nog nooit geklaagd. Dat vinden wij zeer belangrijk, we willen de toeschouwers service bieden. De klacht van Foppe de Haan is onjuist. Onze spelers hebben namelijk nergens last van. En dat zal ook wel gelden voor spelers van andere clubs. Al die discussies over ons dak vind ik wat overdreven. Bekijk het van de positieve kant: in Arnhem wordt nooit een wedstrijd afgelast.''