ETEN MET OORDOPPEN

In een interview wees A.A. Gill, restaurant-criticus van The Sunday Times, op de gevaarlijke kant van zijn beroep: De kans op doofheid. Gill bezoekt regelmatig grote restaurants waar een paar honderd mensen tegelijk eten, drinken en hard met elkaar praten. Inderdaad ben je afloop van een diner in een van de Londense mega-restaurants volstrekt uitgeput van het lawaai. Een normaal mens kan doorgaans 85 decibel geluid verdragen. Een pneumatische boor is goed voor 110 decibel, een stofzuiger voor 80 en een rockconcert 120. Onlangs werd gemeten hoe het met de geluidsbarrière van Quaglino's, een van de veelbezochte restaurants van Terence Conran, stond. In de bar werd 77 decibel gemeten, in het restaurant werd zelfs 102 gehaald. Een overdosis social noise exposure. In een fabriek zou je bij zoveel lawaai oordoppen moeten dragen. De Conran-restaurants liggen nogal onder vuur de laatste tijd. In de Time Out Eating & Drinking Guide 1999 staan 2 restaurant-lijstjes die werden samengesteld op basis van de meningen van 600 lezers/restaurantbezoekers. Het lijstje met favoriete restaurants zag er zo uit: 1. The Ivy. 2. Oxo Tower. 3.Wagamama. 4. Livebait. 5. Quaglino's (Conran). 6. Moro. 7. Mezzo (Conran). 8. Andrew Edmunds. 9. Kensington Place. 10. Belgo. 11. Le Palais du Jardin. 12. Langan's Brasserie. 13. The Sugar Club. 14, Le Pont de la Tour (Conran). 15. Criterion. En op het lijstje overschatte restaurants stond op 1. Mezzo. 2. Quaglino's. 3. The Ivy. 4. Oxo Tower. 5. Pharmacy. 6. Bluebird (Conran). 7. Criterion. 8. The River Café. 9. Le Pont de la Tour. 10. Planet Hollywood. 11. Hard Rock Café. 12. Atlantic. 13. l'Odeon. 14. Belgo. 15. Quo Vadis. Time Out deed een toekomstvoorspelling: men eet liever in kleine gezellige restaurants dan in grote drukke lawaaiige. Vandaag een recept voor een Engelse vissoep. Trek zelf bouillon van viskoppen en graten en groenten of neem visbouillontabletten. Voeg wijn, de in ringen gesneden preien en de graatloze vis toe. Laat alles ongeveer 10 minuten koken. Pureer de soep met een blender. Roer de rijst en de crème fraîche door de soep die niet meer mag koken. Schep de soep in borden. Leg er een schijfje citroen in en strooi er dille op.