Een grote liefde voor radio

,,Toen ik een jaar of acht, negen was, wilde ik al bij de radio. Mijn vader was huisarts en had in de wachtkamer een radiootje staan. Dat was op zichzelf al heel bijzonder: twee radio's in één huis. En als je ziek was, werd dat radiootje bij je bed gezet. Zo is mijn grote liefde voor het medium ontstaan. In september `73 ben ik zelf bij de radio begonnen, ruim 25 jaar geleden dus. Ja, nu je het zegt, des te mooier om juist in dit seizoen de Reiss-microfoon te krijgen. De jubilaris krijgt een lintje!''

Frits Ritmeester (51), die als discjockey de naam Frits Spits aannam, is deze week bekroond door de critici die jaarlijks de Nipkow-schijf (tv) en de Reiss-microfoon (radio) uitreiken. Zijn enige concurrent in de eindstrijd was de in onderzoeksjournalistiek gespecialiseerde VPRO-rubriek Argos. Maar uiteindelijk gingen de meeste stemmen naar de presentator die faam verwierf met De Avondspits op Radio 3 en sinds 1995 het middelpunt vormt van het dagelijkse KRO-programma Tijd voor twee op Radio 2.

,,Toen ik daarvoor werd benaderd, kwam dat op het goede moment. Ik had aan De Avondspits niet genoeg meer; het werd tijd dat jongeren dat overnamen. Maar ik heb wel als voorwaarde gesteld dat ik geen suffe radio wilde maken met een hoog middle of the road-gehalte, zoals je het tot op dat moment op die zender had. Ik wilde om te beginnen fatsoenlijke muziek – geen liedjes waaruit een minachting voor de luisteraar blijkt, geen plaatjes als betekenisloze vulling van zendtijd, maar muziek die met aandacht en respect is gemaakt. En ook wilde ik blijk kunnen geven van mijn grote belangstelling voor het Nederlandstalige repertoire en het cabaret-achtige. Niet voor niets was ik al van jongs af aan een hartstochtelijk bewonderaar van Wim Kan. Nog steeds, trouwens.

,,Bovendien vond ik dat Radio 2, op een eigen manier die dicht bij de luisteraar staat, aandacht moet kunnen besteden aan alle soorten nieuws. Niet alleen een luchtballon die boven de Noordzee is gesignaleerd. Natuurlijk is het moeilijk balanceren: eerst praat je over de oorlog in Kosovo en daarna heb je een vrolijke tweespraak. Maar al meteen bleek dat mijn ideeën werden omarmd door iedereen die iets over deze zender te zeggen heeft.

,,Zelf vind ik in het programma nog altijd een vervulling van mijn opvattingen over boeiende, spannende radio. Je zou kunnen zeggen dat ik door een combinatie van De Avondspits en mijn presentatiewerk bij Met het Oog op Morgen ben toegegroeid naar Tijd voor Twee. Ik was zeer beduusd toen ik het bericht hoorde over de Reiss-microfoon, want dat is iets waar je gewoon nooit aan denkt. Maar ik ben er buitengewoon blij mee. Vorige week hadden we nog een grote redactievergadering, waarin we tot de conclusie kwamen dat het eigenlijk heel goed gaat met het programma. En een paar dagen later kwam de prijs. Een mooiere bevestiging konden we niet krijgen.''