Dope-soap

Godzijdank doet de politie een inval in coffeeshop Crumbs. Eindelijk gebeurt er wat. De cameraman en een handvol blowers zijn buiten gezet. Spannend tekstje over het beeld: Ondertussen wordt eigenaar Stef verhoord door de fiscus, terwijl de politie het pand doorzoekt...wat ze niet weten is dat Stef een zender draagt... Actie!

Maar eigenaar Stef (8 gram per dag, volgens de VPRO-gids) is geen man van woorden: ,,Uh, effe nadenken. Tja.''

Filmer Michael Schaap laat weten recentelijk een `detox' in de Amsterdamse Jellinek-kliniek achter de rug te hebben. Hij zocht voor het VPRO-programma Waskracht zijn mede-blowers van vroeger op. De `Dope Soap' Coffeeshopping wordt vanaf zondagavond in vier delen uitgezonden. Briljant idee. Het dagelijks leven in een Amsterdamse coffeeshop. Drugs, drama, emotie. In al zijn facetten. Onbegrijpelijk fenomeen, over de grens. Je ziet de internationale media al op de stoep staan om het programma aan te kopen.

Al snel is duidelijk waarom de serie niet eerder werd gemaakt. Erg energiek zijn blowers al blowende nu eenmaal niet. Als ze zingen, is het al heel wat: ,,Drugs proppen in je bek en dan ga je te gek''. Michael Schaap, misschien zelf licht wanhopig geworden, versnelt soms het beeld om in de vaste klanten van Crumbs nog wat beweging te krijgen. Daarna suft iedereen weer kalmpjes door. Voor conversatie moest Schaap de cliëntèle thuis opzoeken. ,,Het is een soort hol'', vindt dichteres Diana Ozon, frequent bezoekster van Crumbs.

,,Ik vind het schokkend om te zien hoe een hele generatie zijn beste jaren in rook doet opgaan'', zegt Schaap over zijn onderwerp. Flauw, en nogal superieur. Hij blowde zelf ook zeven jaar. En eenmaal bijgekomen met een portie wiet doet de de cliëntèle buiten Crumbs heus wel wàt. Robbie is taxi-chauffeur. Ozon dicht. En `Eskimo', levenslustig cowboytype met Wim T. Schippers-allure, speelt gitaar in `Jesus and the Gospelfuckers' en presenteert op een radio-piraat. Binnen de muren van Crumbs zie je daar jammer genoeg weinig van. Dat is een plaats waar het leven langzaam is. En dat is nou precies de bedoeling.

Waskracht!: De Dope Soap, Ned.3, zondag, 19.35u.