De zieners in Belgrado wachten op de lentesneeuw

De dagen lengen en worden warmer, maar de Serviërs wachten hartstochtelijk op een sneeuwvlokje. Iedere morgen weer kijken ze vol verwachting uit het raam. Maar helaas de voorjaarssneeuw blijft uit en de oorlog duurt voorlopig gewoon voort. Kennelijk is het moment nog niet gekomen. Niet dat de Serviërs verwachten dat een flink pak sneeuw de NAVO acties zal weten lam te leggen. Het gaat hier niet om strategische of tactische inzichten, maar om `tekenen'.

De kleine Russische tovenaar Leon Gersjman weet ze te lezen. Hij houdt zich bezig met `witte kunst' en voorspelde feilloos dat de NAVO-bombardementen op 24 maart zouden beginnen. Dat zei hij althans achteraf. Nu weet hij dat de oorlog over zal zijn als de eerste lentesneeuw valt. De Russische tovenaar in zijn witte pak is razend populair in Belgrado.

De beroemde ingenieur Spasoje Vlajic heeft geen lentesneeuw nodig. Hij voorspelt dat er in mei een einde aan de oorlog zal komen. Afgelopen zondag kwam hij uitgebreid aan het woord op BK televisie, één van de pijlers van het imperium van de gebroeders Karic die goede betrekkingen onderhouden met Miloševic, en uitstekend weten hoe je zaken moet doen. Vlajic voorspelde niet alleen het einde van de oorlog maar stelde de kijkers ook gerust dat NAVO landen altijd gestraft worden nadat ze aanvallen tegen de Serviërs hebben uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld in Duitsland waar tientallen mensen omkwamen bij een verkeersongeluk kort nadat NAVO-raketten Servische burgers hadden gedood in het plaatsje Alekšinac.

Vlajic wist ook te vertellen dat Clinton een verbond heeft gesloten met de duivel en dat zijn eigen kerkgemeenschap in Little Rock hem daarom heeft geëxcommuniceerd. Gelukkig is er hoop want de Amerikanen Zbigniew Brzezinski, Henri Kissinger en David Rockefeller hebben een geheim driemanschap gevormd om Clinton's plannen tegen Joegoslavië te dwarsbomen. De Serviërs staan dus niet helemaal alleen.

De onafhankelijke media zijn tot zwijgen gebracht, de officiële media en politici weten niet meer hoe ze de Serviërs moeten uitleggen dat de NAVO onverminderd doorgaat met bombarderen en het woord is nu aan de occulte broeders en zusters. Een bonte stoet van waarzeggers, tovenaars en profeten trekt dagelijks aan de publieke opinie voorbij met de boodschap dat de Serviërs ondanks alles een heel speciaal volk zijn, dat de NAVO aanvallen het werk van de duivel zijn en dat de Serviërs uiteindelijk als overwinnaars uit de strijd tevoorschijn zullen komen.

Interessant is daarbij de band die de verschillende voorspellers met het regime onderhouden. Eerder genoemde Vlajic houdt zich al jaren bezig met een geheimzinnige strijd tegen de Amerikaanse vijand. Hij is betrokken bij een groep binnen het Joegoslavische leger die gespecialiseerd is in `parapsychologische oorlogsvoering'. Vliegtuigen uit de lucht denken en dat soort zaken.

De groep, opgericht tijdens de Bosnische oorlog in 1994, werd onlangs in detail beschreven door de voormalig woordvoerder van het Joegoslavische leger, Ljubodrag Stojadinovic. Hij voerde een aantal gesprekken met vertegenwoordigers van deze `Groep 69' (hetgeen ook in het Servisch een zeer duidelijke seksuele verwijzing is). Het gaat over sneeuwvlokken (!) als symbool van nationale kracht, over pogingen om Bush, Genscher, Madeleine Albright en onze eigen Hans van den Broek het leven zuur te maken, en over de duistere krachten van de Romeinse bron in het Kalemegdan park in Belgrado. De parapsycholgen eisten dat de bron, die tijdens opgravingen was blootgelegd, zou worden dichtgegooid. Liefst met de voormalige Duitse minister van buitenlandse zaken Genscher erin. Pas dan zouden de Serviërs rust kunnen vinden op de Balkan.

De toenmalige opperbevelhebber van het Joegoslavische leger Momcilo Perišic schijnt nog wel eens pogingen te hebben ondernomen om de fantasierijke militairen onder toezicht te stellen. Maar Perišic is inmiddels weggezuiverd door president Miloševic en de parapsychologen mogen uitleggen waarom de Serviërs het zo moeilijk hebben.

Ook de oude zieners doen het goed. De zestiende-eeuwse astroloog Nostradamus wordt dezer dagen regelmatig geraadpleegd in Belgrado. Volgens de Serviërs voorspelt hij dat er in juni een Derde Wereldoorlog zal uitbreken. Alleen zal die volgens een andere ziener, de negentiende-eeuwse Serviër Mitar Tarabic, niet gunstig aflopen. Hij voorspelt dat de Serviërs in een grote oorlog raken en door hun leider naar een nederlaag worden geleid, waarna `er nog maar net genoeg Serviërs zijn om onder één pruimenboom te schuilen'.

    • Renée Postma