De wereldprimeur van een oranje gekleurde Kiwi

De Nederlandse cricketster Nicola Payne (29) speelde de afgelopen jaren voor de Nieuw-Zeelandse districtsclub Canterbury. Binnenkort debuteert ze voor het nationale team van de Kiwi's.

Het is nog moeilijk te vatten voor Nicola Payne. Een klein jaar geleden speelde ze – zonder het te beseffen – haar laatste wedstrijd voor het Nederlands cricketelftal tegen Denemarken, ergens op een achterafveldje in Duitsland. De reden voor haar vertrek: ze werd onlangs geselecteerd voor het nationale elftal van Nieuw Zeeland, het land waar zij de afgelopen jaren als semi-prof grote successen behaalde met haar districtsclub Canterbury in een van de sterkste competities ter wereld.

Speciaal voor Nicola Payne wijzigde de internationale cricketbond deze maand de regels om haar overstap naar het Nieuw-Zeelandse elftal mogelijk te maken, een wereldprimeur. ,,Als het meezit kom ik in december of januari voor Nieuw Zeeland uit in een toernooi met Engeland en Australië'', zegt Payne, die sinds 1988 zeventig keer voor Nederland speelde en drie keer met Oranje deelnam aan de wereldkampioenschappen.

Payne, geboren in Toronto en

opgegroeid in Hengelo, kwam in Twente dankzij haar Britse vader in aanraking met het cricket. In de Nederlandse vrouwencompetitie, waarin ze voornamelijk voor het Utrechtse Kampong uitkwam en twee keer de landstitel won, torende zij altijd boven de rest uit. De Nederlandse cricketbond gaf haar om die reden toestemming in de mannencompetitie te spelen. De afgelopen vier jaar kwam zij in de Nederlandse zomers uit voor het tweede elftal van Voorburg Cricket Club.

Maar Nicola Payne ging op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zij trok jaren geleden in de Europese winter naar het zuidelijk halfrond, om in Australie en Nieuw Zeeland haar spel te verbeteren en een aantal trainingsdiploma's te halen. Aanvankelijk betaalde ze haar eigen vliegtickets. Maar haar prestaties waren zo goed dat St. Albans, een club uit Christchurch, de import-Kiwi terug wilde halen.

In het cricketseizoen dat vorige maand in Nieuw Zeeland eindigde, werd Payne uitgeroepen tot speler van het jaar bij St. Albans. Hoewel ze inmiddels aanbiedingen op zak had van andere clubs, keert ze komend seizoen terug naar St. Albans, waar ze vorig jaar als batsman de show stal met een gemiddelde van ruim vijftig runs, mede dankzij drie scores boven de honderd. Payne kon zich zó goed met haar ploeggenoten meten, dat ze in de belangstelling kwam te staan bij de Nieuw-Zeelandse cricketbond.

,,Ik kreeg op sinterklaasavond te horen dat ze wilde onderzoeken of ik voor Nieuw Zeeland kon spelen'', zegt Payne, die enkele weken in Nederland is en volgende maand naar de Engelse stad Leeds reist om te cricketen voor de club North Riding. ,,Dat seizoen in Engeland is eigenlijk voor de lol, om me rustig voor te kunnen bereiden op het seizoen in Nieuw Zeeland.''

Payne dacht de top te hebben bereikt, toen ze in 1988 met het Nederlands elftal deelnam aan het WK in Australië. ,,Vier jaar geleden dacht ik hetzelfde, toen ik voor Canterbury werd geselecteerd, het sterkste district van Nieuw Zeeland. Ik val nog steeds van de ene verbazing in de andere.''

Spijt van haar afscheid van het Nederlandse cricket heeft Payne niet. ,,Ik ben altijd trots geweest om voor Nederland te spelen'', zegt ze bij het kantoor van de Nederlandse cricketbond in het Amsterdamse Bos. ,,Maar Nieuw Zeeland is voor mij een enorme vooruitgang. De laatste twee WK's was het verliezend finalist. Cricket is daar zoveel professioneler dan in Nederland. Als je last hebt van een spiertje staat er meteen een batterij fysiotherapeuten voor je klaar. Je hoeft je alleen op het spel te concentreren, de rest wordt voor je geregeld. Cricket is de hele dag op tv, de kranten staan er vol mee. Ik voel me thuis in Nieuw Zeeland.''

Na de zomer vertrekt Payne weer naar Nieuw Zeeland om zich met de selectie voor te bereiden op het volgende WK, dat in december 2000 in haar woonplaats Christchurch wordt gehouden. ,,Ik hoop dat ik aan het eind van dit jaar mijn debuut maak voor Nieuw Zeeland. En dan wil ik heel graag wereldkampioen worden in Christchurch. Op het WK van 1997 in India werden we met Nederland uitgeschakeld door Australië, dat in de finale Nieuw Zeeland versloeg. Het zou mooi zijn om met Nieuw Zeeland revanche te nemen.''