CDA laakt reactie Kok op rapport

CDA-leider De Hoop Scheffer heeft zich gestoord aan de reactie van premier Kok op het rapport van de enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer.

Hij vindt het ,,buitengewoon vreemd'' dat de premier al conclusies van de commissie ter discussie stelt voordat hij weet of deze conclusies door de Tweede Kamer worden overgenomen.

Premier Kok maakte donderdagmiddag, kort na de presentatie van het enquêterapport, duidelijk dat hij het verslag van de commissie-Meijer op onderdelen zwak onderbouwd vindt en dat de ,,harde conclusies'' uit het rapport ,,naar vermogen zullen worden weerlegd'' door het kabinet. CDA'er De Hoop Scheffer meent dat de premier hiermee ten onrechte ,,de boodschapper heeft aangevallen''. Tevens zou Kok ,,de discussie hebben verengd tot: kom je aan een van ons, dan kom je aan ons allemaal'', aldus de leider van de grootste oppositiefractie.

De Hoop Scheffer ziet in de reactie van Kok ,,een patroon van een premier die steeds vaker voor zijn beurt praat''. Als voorbeeld noemde hij Koks scherpe reactie, begin februari, op luchtverkeersleiders die ten tijde van de Bijlmerramp informatie ,,onder de pet'' zouden hebben gehouden. Ook refereerde hij aan een uithaal van de premier naar `muitende' procureurs-generaal die tijdens de vorige kabinetsperiode in conflict waren gekomen met minister Sorgdrager.

Ook oud-minister Van Thijn heeft zich gestoord aan de uitspraken van Kok over het enquêterapport. De premier ,,geeft hiermee blijkt van een zekere minachting van het parlement'', aldus Van Thijn. De oud-burgemeester van Amsterdam zei gisteravond, in het tv-programma Netwerk, zich slecht te kunnen voorstellen dat bewindslieden aanblijven als de Tweede Kamer de conclusies van het rapport overneemt.

Minister Borst (Volksgezondheid), die in het rapport zwaar wordt bekritiseerd om een passieve houding bij het laten uitvoeren van medisch onderzoek, heeft gisteren opnieuw gezegd dat zij aftreedt wanneer de Kamer de conclusie overneemt dat haar optreden een negatief effect heeft gehad op het medisch klachtenpatroon van Bijlmerbewoners en hulpverleners.