Bouterse ziet af van vrijgeleide

De van grootschalige drugshandel verdachte ex-legerleider van Suriname, D. Bouterse, zal geen gebruik maken van het aanbod van de Haagse rechtbank om als vrij man een getuigenverklaring in Nederland af te leggen.

Eerder deze maand besloot de rechtbank dat het OM aan Bouterse een vrijgeleide moest geven. Hij zou dan in Nederland kunnen getuigen in de zaak van twee mede-drugsverdachten, met als toezegging dat hij niet zou worden opgepakt voor in het verleden gepleegde strafbare feiten.

In het kamp van de verdedigers van Bouterse valt te vernemen dat de Surinamer de Haagse justitie niet vertrouwt. Hij zou bang zijn te worden opgepakt voor meineed als hij als getuige een verklaring aflegt. Ook de andere hoofdverdachte van het Suri-drugskartel, de in Paramaribo wonende zakenman Richard L., zal waarschijnlijk geen gebruikmaken van de vrijgeleide om te komen getuigen. Volgens zijn advocate, I. Weski, staat de gezondheidstoestand van haar cliënt een reis naar Nederland niet toe. ,,Ook is hij bang dat justitie alles wat hij zegt toch alleen maar tegen hem zal gebruiken'', aldus Weski.

Bij het OM noemt men de weigering van Bouterse en L. om straffeloos te komen getuigen het bewijs dat de verdachten ,,een spelletje spelen''. Justitie wijst er op dat Bouterse via zijn advocaat A. Moszkowicz steeds heeft aangedrongen op een vrijgeleide. ,,Nu is de rechtbank ze ter wille en gaat men op de rem staan'', aldus een opsporingsambtenaar.

Het ontslag van Bouterse als Adviseur van Staat heeft geen verandering gebracht in de justitiële samenwerking tussen Nederland en Suriname. De Surinaamse regering heeft onlangs geweigerd aan Bouterse een nieuwe dagvaarding uit te reiken waarin een extra, zesde, drugstransport is opgenomen.