Bloemen blijven in emmers bij Dynamo

Mooier kon het niet. Dynamo had gisteravond in het eigen zaaltje in Apeldoorn de nationale volleybaltitel voor het grijpen. Er moest alleen nog één overwinning, de derde op rij, op medefinalist Vrevok worden behaald. Het leek zo simpel, maar dat was het niet. Dynamo beleefde een afgang door kansloos met 3-1 te verliezen. Het was de eerste thuisnederlaag van het seizoen en Vrevok ruikt, met morgen in Nieuwegein al de vierde ontmoeting, zijn kans. ,,Ik snap er geen reet van'', zei Dynamo's beste aanvaller Mark Broere. ,,Ik zag vooraf strakke, geconcentreerde smoeltjes in de kleedkamer en ik dacht: het wordt een mooie avond.''

Toen de spelers van Vrevok bij aankomst in Apeldoorn om de hoek van de kleedkamer keken, zagen ze de emmers met de kampioensbloemen al staan. ,,Dat was wat voorbarig, vonden we'', aldus Vrevok-speler Mathijs Dekker. ,,Iedereen dacht hier natuurlijk dat het groot feest zou worden.''

Dekker moest bekennen dat ook hij vooraf zijn eigen ploeg maar een kleine kans had gegeven. ,,Wat wil je ook? Dynamo had het kampioenschap in zicht en kon het in eigen huis afmaken.'' Dekker speelde vier jaar bij Dynamo. ,,Hier zijn ze gewend om alles op spelkwaliteit te winnen. Lukt dat een keer niet, dan kunnen ze niet vechten.''

De mentaliteit van Dynamo is al vaker ter discussie gesteld. De Apeldoornse club is elk jaar aan zijn stand verplicht om kampioen te worden, want het heeft in Nederland de hoogste begroting en maakt de meeste trainingsuren. Maar eind vorig seizoen werd Dynamo het lachertje van de competitie toen de ploeg zich in de finale van de playoffs liet overtroeven door het kwalitatief mindere, maar mentaal veel sterkere Nesselande. ,,Het leek toen echt nergens op'', herinnerde Dynamo's technisch directeur Paul van Sliedrecht zich. ,,Mijn handen jeukten.''

Van Sliedrecht, zelf een trainer-coach met een mooie staat van dienst, stelde voor dit seizoen bewust een heel andere type als trainer aan dan de voorgaande coaches. ,,We hadden behoefte aan een bindende trainer. Iemand die voor teamgeest kon zorgen.'' Het werd de rebelse Appie Krijnsen, tot dan trainer van hoofdzakelijk vrouwenploegen. Al halverwege het vorige seizoen werd de overeenkomst gesloten. ,,Appie heeft er behoorlijk de beuk ingegooid'', wist Van Sliedrecht.

Maar gisteravond stond ook Krijnsen naar eigen zeggen volkomen machteloos. Hij zag zijn ploeg slap spelen en liep constant te vloeken en te briesen. ,,Waar zijn we mee bezig?'', schreeuwde hij tijdens een time-out in de tweede set vertwijfeld naar zijn spelers. ,,Maar het maakte niet uit wat ik zei. Het had toch geen effect. Ik had net zo goed om vijf bier kunnen roepen.''

Krijnsen hoopt dat Dynamo door de ontluisterende nederlaag is wakker geschud. ,,Als ik speler was, zou ik de handschoen oppakken. Maar ik sta niet in het veld.'' Al veel eerder constateerde hij dat er geen straatvechters in de ploeg rondlopen. ,,Vechtlust moet in je zitten, anders houdt het op. Soms moet je het ergens in de diepte opduiken.''

Natuurlijk besefte ook Krijnsen dat het weer de verkeerde kant op kan gaan met Dynamo. ,,Als we zondag dezelfde mentaliteit tonen als vanavond, dan hebben we een groot probleem.'' In de twee eerste ontmoetingen met Vrevok werd Dynamo ook en paar keer flink in het nauw gedreven. Maar toen wist de ploeg zich wel uit de problemen te vechten en won uiteindelijk met 3-2 en 3-1. Gisteravond herstelde Dynamo zich enigszins door, zij het moeizaam, de derde set te winnen, maar daar bleef het bij. In de laatste set stuntelde de thuisploeg weer verder en verloor met 25-18.

De wedstrijden volgen zich in de playoffs snel op en daarom had Krijnsen minder dan 48 uur om zijn ploeg weer in het gareel te krijgen. ,,We gaan praten. Nee, ik zal niet schreeuwen, want dat heeft geen nut. Je zorgt er dan alleen voor dat ze niet luisteren wat je precies zegt.'' Technisch directeur Van Sliedrecht is geen pessimist, maar hij voorspelde gisteravond een hele zware opgave voor Dynamo. ,,Als deze ploeg nog kampioen wordt, is dat een wereldprestatie. Het heeft me verbaasd hoe gespannen de jongens waren. Ik zag het al bij het inslaan.''

En Vrevok? De ploeg uit Nieuwegein, met vier spelers van ver in de dertig, vierde eerst met zijn kleine aanhang de zege en werd daarna door de leiding naar de kleedkamer gedirigeerd. Door het onverwachte succes in Apeldoorn moest er snel een programma voor het weekeinde worden afgesproken: zaterdag bespreking en training en zondag om twaalf uur verzamelen in de kantine voor het vierde duel tegen Dynamo. ,,Ik denk dat wij mentaal frisser zijn'', zei Dekker.