ATP Tour verkoopt rechten voor 2,4 mld

De ATP Tour heeft voor 2,4 miljard gulden de marketing- en televisierechten voor tien jaar verkocht aan ISL Worldwide. Dat maakte ATP-tennisbaas Mark Miles gisteren in Monte Carlo bekend.

De verbintenis gaat op 1 januari 2000 in. ISL krijgt de exclusieve rechten op de Super 9-toernooien en het WK en zal de televisierechten over de andere ATP-toernooien uit de World Series en Tour Championship, ruim veertig evenementen, doorverkopen.

De entree van ISL valt samen met verregaande renovaties in de ATP. Vanaf 1 januari 2000 gaat de wereldranglijst gelden voor een kalenderjaar. De nieuwe lijst word vastgesteld op basis van de behaalde punten in de grand slams, de negen super 9-toernooien en vijf kleinere evenementen. Momenteel tellen de beste veertien resultaten ongeacht de status van het toernooi.

Spelers die een grand slam of Super 9 missen, ontvangen geen punten en kunnen die niet compenseren. De topspelers worden vanaf 2000 verplicht deel te nemen aan de negen Super 9-toernooien. Momenteel hebben die spelers het recht af te zien van één Super 9-toernooi. Richard Krajicek bijvoorbeeld is deze week niet aanwezig op het gravel in Monte Carlo.

Het ATP-circuit wordt vanaf 2000 verkleind. De ATP wil met het oog op een flexibeler kalender ongeveer tien kleinere toernooien opkopen en schrappen. Daarvoor heeft het een fonds van tien miljoen gulden achter de hand. (ANP)