AMC ontkent fout in onderzoek ramp

,,Wij zijn slachtoffer van een lastercampagne. Roep maar, schrijf maar, ons interesseert het niet meer.'' De woordvoerder van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) reageerde gisteravond emotioneel op de nieuwste beschuldiging aan het adres van het artsenteam dat het verband onderzoekt tussen auto-immuunziekten en de Bijlmerramp. Tot dusver heeft het AMC niet kunnen aantonen dat elf gevallen van auto-immuunziekten verband houden met de Bijlmerramp.

Het SP-Kamerlid A. Kant beweert dat in de derde tussenrapportage van het Onderzoek Gezondheidsklachten Bijlmerramp van het AMC een rekenfout is gemaakt. Ze wil van minister Borst (Volksgezondheid) weten in hoeverre die fout tot een andere conclusie leidt. Maar de woordvoerder van het AMC ontkent dat sprake is van een rekenfout. ,,De tabel is ingewikkeld en zorgt daardoor voor verwarring.''

Kant overviel de coördinator van het AMC-onderzoek, IJzermans, gisteren met haar bewering `live' op de VPRO-radio. Kant ontkent dat zij gebruik maakt van de ongerustheid die nog altijd onder Bijlmerbewoners heerst over de gevolgen van de ramp voor hun gezondheid. ,,Ik voed die onrust liever niet'', zegt ze. ,,Maar ik vind het mijn plicht fouten naar buiten te brengen.''

Het AMC heeft geen behoefte om de beschuldiging te weerleggen. ,,Wij worden al weken van van alles beschuldigd. Wij moeten boeten omdat de uitkomst van ons onderzoek niet bevalt.'' De woordvoerder is suggesties dat het AMC feiten over de auto-immuunziekten verdoezelt ,,meer dan zat''. Terwijl patholoog J. Weening van het AMC de auto-immuunziekte S.L.E. onder Bijlmerbewoners opspoorde. ,,Zonder ons had mevrouw Kant daarvan geen weet gehad'', zegt hij.