Wind groeit als bron alternatieve energie

Wind is de snelst groeiende bron van alternatieve energie. Eind deze maand zal er op aarde 10.000 Megawatt stroom worden opgewekt door wind, genoeg om 3,5 miljoen huishoudens in een westers land van elektriciteit te voorzien.

Dat verklaarde de Amerikaanse minister voor Energie Bill Richardson gisteren in New York bij de officiële opening van de jaarlijkse VN-dag voor de Aarde. In Nederland gaat het momenteel om ongeveer 350 Megawatt aan windenergie. Volgend jaar moet het duizend Megawatt zijn.

De Dag van de Aarde bestaat sinds 1970. Dit jaar gaat de aandacht uit naar nieuwe vormen van energieopwekking. Het gebruik van wind, water of bijvoorbeeld (zon)licht moet voorkomen dat de uitstoot van broeikasgassen verder toeneemt.

Broeikasgassen zoals kooldioxide komen vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas) en worden als voornaamste oorzaak gezien voor de opwarming van de aarde via het zogeheten broeikaseffect.

Het Amerikaanse olieconcern BP Amoco kreeg van de VN een prijs voor zijn inspanningen op het gebied van alternatieve energievoorziening. Maar ook andere grote oliemaatschappijen investeren in onderzoek naar alternatieve energie.

Maar volgens Greenpeace stellen de inspanningen van BP Amoco op het gebied van zonne- en windenergie nog weinig voor. De investeringen die het bedrijf uittrekt voor onderzoek zouden uiterst marginaal zijn in vergelijking met de uitgaven die BP Amoco spendeert aan fossiele energiedragers. (Reuters, ANP)